Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.
Όσοι δεν χορτάσατε από comic ταινίες, ο οργασμός συνεχίζεται αλλά για λίγο ακόμα.
Στην Αμερική τα έχουν ήδη δει όλα: Thor, X-men:First Class, Green Lantern, Captain America.
Και σε μας έμειναν ακόμη ο Cap και ο Πράσινος Φανός.
Δυστυχώς, το Green Lantern του Martin Campbell (Edge of Darkness) αποδείχτηκε η πιο μέτρια απ'όλες και με πολύ κακό word of mouth, όπως αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.
Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τα αντίστοιχα κόμικ της DC.
Μόνο μια πρόχειρη ματιά έχω ρίξει σε μερικά απ'την πρόσφατη σειρά του Geoff Johns, δημιουργού μεταξύ άλλων των Infinite Crisis, Teen Titans κλπ.
Όπως και με το Thor λοιπόν, είναι μια ταινία για να την κρίνει κανείς καθαρά σαν περιπέτεια, άσχετα απ'την πιστότητα στο πρωταρχικό υλικό.
Κρίμα.
Πραγματικά κρίμα.
Γιατί έστω και με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνεις ότι κρύβεται από πίσω ένα τεράστιο saga, με άπειρους χαρακτήρες,πλάσματα και ιστορίες.
Και θα μπορούσε πραγματικά να είναι το αντίστοιχο Star Wars franchise των κόμικ ταινιών.
Μια υπόσχεση που δυστυχώς τελικά, το επιτελείο δεν την τήρησε.
Ο Ryan Reynolds υποδύεται τον Hal Jordan, έναν πιλότο πολεμικών αεροσκαφών καλόψυχο μεν αλλά φιγουρατζή.
Αυτό που λένε οι αμερικάνοι ...cocky!
Το θέμα είναι ότι δημιουργεί συνέχεια προβλήματα, σε αυτόν και την αφεντικίνα του Carol Ferris που την υποδύεται η Blake - σ'έφαγα Scarlett Johanssοn - Lively, γιατί χάνει μονίμως τον έλεγχο των αεροσκαφών του, εξαιτίας των φόβων του για τον χαμό του πατέρα του, οδηγώντας τα σε συντριβή και σπατάλη χρημάτων (ξεπατικωτούρα Top Gun το σκηνικό!)
Μέχρι που μια μέρα συντρίβεται ένα εξωγήινο αεροσκάφος, με τον επιβάτη του Abin Sur να δίνει, αργοπεθαίνοντας, μια τελευταία εντολή στο δαχτυλίδι που του έδινε δύναμη.
Να βρει στη Γη τον άξιο διάδοχο, που θα κουβαλήσει την ευθύνη του δαχτυλιδιού του.
Την ευθύνη της δύναμης των Green Lanterns που θα τον κάνει και προστάτη του τομέα της Γης.
Τώρα τι εστί Green Lanterns;
Εκατομμύρια χρόνια πριν από τον σχηματισμό της Γης, μια ομάδα όντων (σαν μπλε γέροι νάνοι που αιωρούνται) ονόματι Guardians of The Universe, χρησιμοποίησαν την πράσινο ουσία της θέλησης για να δημιουργήσουν μια διαγαλαξιακή αστυνομική δύναμη που ονομάζεται Green Lantern Corps.
Οι φύλακες είναι μοιρασμένοι ανά το σύμπαν σε 3600 τομείς, με έναν Green Lantern ανά τομέα.
O Green Lantern, Abin Sur (Temuera Morrison) του Τομέα 2814, νίκησε το φόβο-ουσία tου Parallax (με τη φωνή του Clancy Brown, κακού απ'το Highlander) και τον φυλάκισε στο Lost Sector του ερειπωμένου πλανήτη Ryut.
Ωστόσο, στην παρούσα ημέρα ο Parallax δραπετεύει από τη φυλακή του.
Έξι μήνες αργότερα, μετά το φόνο τεσσάρων Green Lanterns και την καταστροφή δύο πλανητών, ο Parallax επιτίθεται στον Τομέα 2814 του Abin Sur, τον τραυματίζει και τα υπόλοιπα όπως τα ξέρετε.
Ο Hal Jordan επιλέγεται, εκπαιδεύεται στον πλανήτη Oa των Green Lanterns και ούτω καθεξής.
Αρχικά να τονίσουμε πως έιναι μια ευχάριστη αλλαγή να βλέπεις μια κόμικ ταινία, με τον κλασικό χρωματιστό υπερήρωα που ξέρεις ότι σίγουρα θα νικήσει το κακό και στο τέλος θα κερδίσει και το κορίτσι.
Μπορεί να φαίνεται λιγωτικά κλισέ όλο αυτό το σκηνικό, αλλά αυτή η γλυκιά αφέλεια σε κάνει να χάνεσαι στο παραμύθι.
Υπάρχουν και καλοί, στιβαροί ηθοποιοί με χρόνια εμπειρίας στο χώρο, όπως ο Tim Robbins στο ρόλο του γερουσιαστή και η Angela Bassett ως Dr Amanda Waller,οι οποίοι βέβαια δεν αξιοποιούνται και πολύ αλλά ούτε και ενοχλούν στους μικρούς τους ρόλους.
Ο καλός Dr Hector Hammond που γίνεται κακός, είναι ένας nerdy και κρυφο-psycho χαρακτήρας, με τον Peter Sarsgaard να τον ερμηνεύει χαμηλότονα και πιστευτά.
Αλλά όταν εξαιτίας του Parallax αλλάξει, θα γίνει ένας τηλεπαθητικός/τηλεκινητικός με διογκωμένο εγκέφαλο και μια φωνή αδερφίστικα υστερική, καταντώντας κάπως γκροτέσκος και ενοχλητικός.
Ο Parallax πάλι έιναι απλά μια κινούμενη μάζα,με τα εφέ του να θυμίζουν μια αγριότερη εκδοχή του Sandman απ'το τέλος του Spiderman 3.
Τελευταίο αφήνουμε το πρωταγωνιστικό ντουέτο Ryan Reynolds - Blake Lively.
Ο πρώτος δεν εντυπωσιάζει και πολύ.
Σε μια σκηνή που επισκέπτεται την Carol, παίρνει μια επιτηδευμένη ηρωική φωνή και πάει να γίνει πιστευτός αλλά η αφορμή είναι γελοία, οπότε χάνεται και αυτό.
Μια μικρή εξαίρεση,στα καθοριστικά σημεία όπου απαγγέλει τον όρκο των Lanterns και ιδιαίτερα αυτόν στο τέλος,όπου βραχνιάζει η φωνή του αρκετά.
Γενικά όμως ούτε μία στιγμή δεν πιστεύεις ότι κάνει για υπερήρωας.
Αν και ΘΕΟΣ στο Buried, εδώ απλά παίζει πάλι τον εαυτό του παραμένοντας λίγο καφράκος και λίγο ρομαντικός.
Ας του πει κάποιος ότι δεν γίνεται να είσαι ο Reynolds σε όλες σου τις ταινίες και μάλλον είναι ιδανικότερος για Deadpool.
Kαλύτερα να μην είχαν χρησιμοποιήσει τον Nathan Fillion του Serenity, μόνο για fan made videos.
Η Blake πάλι είναι μια όμορφη διακοσμητική παρουσία αλλά αρκετά πιστευτή στον ρόλο της, όταν σοβαρεύει και κράζει τον Reynolds.
Δεν είναι και τόσο ξύλινη σαν ερμηνεία, όπως λεγόταν και οι αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι ικανοποιητική.
(απ'την Scarlett στην Lively, δεν σε χάλασε Ryan ε;)
Αν κάτι σε ξενερώνει αφάνταστα είναι η εναλλαγή μεταξύ Oa και Γης.
Δεν γίνεται σε τόσο συνεχή βαθμό όσο λέγανε αλλά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη ροή της ταινίας.
Κάθε φορά που επισκέπτεται ο Hal τον πλανήτη Oa, εντυπωσιαζόμαστε από τα διαστημικά όρη και άγρια βουνά και το σκηνικό του νεκροταφείου των Lanterns.
Για απειροελάχιστο χρόνο βλέπουμε πάμπολους εξωγήινους Lanterns να μιλούν, σε μια σκηνή που θυμίζει την επίσκεψη στην καντίνα, απ'το παλιό Star Wars.
Οι εκπαιδευτές του Hal, Kilowog και Tomar-Re είναι αυτοί που θα έχουν αρχικά τον βασικό ρόλο στα τεκταινόμενα, όντας ολόιδιοι με τα comics και με τις φωνές των Michael Clarke Duncan και Geoffrey Rush αντιστοίχως.
Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καταλληλότερες φωνές.
Eίναι σαν να παίζουν τους εαυτούς τους, με τη βαθειά μπάσα φωνή του Duncan να ταιριάζει γάντι στον ...τούμπανο Kilowog και τον Rush ήρεμο και πράο,κάτι σαν εξωγήινη εκδοχή του ρόλου του στο King's Speech.
Δεν χορταίνεις όμως να βλέπεις τον Mark Strong σε μια ακόμα ...strong(!)ερμηνεία, που αν ήταν άλλος θα σε έκανε να γελάς με τα ηρωικά του λόγια.
Aλλά εδώ χρησιμοποιεί την φωνή και το βλέμμα του με τέτοιο τρόπο, δίνοντας σοβαρότητα και υπόσταση στον χαρακτήρα του.
Είναι ίδιος ο Sinestro και ίσως είναι η πιο πιστή μεταφορά απ'τα κόμικ.
Γενικά, η τεχνική που έχουν χρησιμοποιήσει είναι σαν την αντίστοιχη στα Beowulf και Pollar Express.
Με τη διαφορά ότι όσοι χαρακτήρες έχουν πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά (όπως ο Sinestro), δεν φαίνονται 100% ψηφιακοί.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν αξιοποιείται αρκετά το εξωγήινο σύμπαν της ταινίας, καθώς ακόμα και τον Sinestro τον βλέπουμε ελάχιστα.
Η σκηνή της εκπαίδευσης ξεχώριζε, βλέποντας αεροπλάνα, σπαθιά και μυδραλιοβόλα αλά Terminator 2, μέχρι τοίχους και καταπέλτες.
Μέχρι εκεί όμως,γιατί η ταινία βιάζεται μονίμως να γυρίσει στη Γη,όπου το να δεις...πράσινες μπουνιές και φόρμουλα 1 με πίστα,κάνει τις δυνάμεις να χάνουν υπόσταση και να φαίνονται πολύ...cheesy.(ανάθεμα την αμερικανιά μου!)
Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να επανέλθεις στο σύμπαν της Γης καθώς κάθε φορά που ο Hal επιστρέφει εκεί,ο χρόνος παραμονής του γίνεται μεγαλύτερος και μέχρι να επανέλθουμε στον Oa και να ξαναξυπνήσουμε απ΄τη βαρεμάρα, εξαντλούμαστε κάθε φορά και περισσότερο.
Τα εφέ των χαρακτήρων και των τοποθεσιών πάντως, μπορεί να θυμίζουν σεκάνς από videogame αλλά δεν θα μπορούσε να αποδοθεί πιο πιστευτά ο κόσμος αυτός.
'Αλλωστε είναι μια καθαρά fantasy comic ταινία,δεν είναι Dark Knight.
Η μάχη με Hammond και Parallax ήταν καλούτσικη πάντως, ίσως λίγο παραπάνω διάρκεια από αυτή στo Thor.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ταινία, θέλει να είναι κυρίως ένα origin του Hal Jordan, παρά της μυθολογίας των Green Lanterns.
Έτσι, αντί να είναι ένα sci-fi comic έπος με τα όλα του, χρησιμοποιεί τον φαντασμογορικό κόσμο του Oa,καθαρά σαν γέμισμα και στην περισσότερη της διάρκεια η ταινία εξαντλείται σε αφελείς χαζοηρωισμούς, κλισέ ρομάντζα και PG-13 χιουμοράκι.
(Είπαμε, παίζει ο Reynolds ...)
Αν το είχαν κάνει πιο επικό, όλα αυτά δεν θα ενοχλούσαν καθώς δεν μας χαλάει κατά βάθος η γλυκιά αφέλεια, του καλού χρωματιστού υπερήρωα που θα αρέσει ακόμα και στα παιδιά.
Ακόμα και το Thor το μοίραζε κάπως το πράγμα και πριν βαρεθείς στη Γη, είχες προλάβει να νιώσεις λίγο περισσότερο την συναρπαστικότητα της Asgard.
Αλλά μπερδευτήκανε και δω στη μοιρασιά και προσπαθώντας να τραβήξουν και fantasy και mainstream κοινό, τα έκαναν-υπερηρωική-σαλάτα, καταστρέφοντας εντελώς τη συνοχή της ταινίας.
Για το τέλος: καταπληκτικός Sinestro, κλισέ αλλά ευχάριστο υπερηρωικό soundtrack απ'τον James Newton Howard, αλλά και κάποια πιστή αναπαράσταση χαρακτήρων.
Με όλα αυτά όμως και μερικές ολιγόλεπτες και απειροελάχιστες σκηνές δράσης, δεν αρκεί για να σώσουν μια ταινία, που αποδεικνύεται απ'τις μεγαλύτερες blockbuster-ικές και comic απογοητεύσεις της σεζόν.
Για να μην ανοίξω το στόμα μου για το απλά Α-Ν-Υ-Π-Α-Ρ-Κ-Τ-Ο 3D και δεν ξεπλένεται ούτε με ένα βυτίο Colgate.
Guys, σας προειδοποίησα.
Καλύτερα να ξοδέψετε τα παραπάνω ευρώ για καμιά φιγούρα στο ανιψάκι σας ή σε κανά ορφανό παιδάκι.
Κλασική συνταγή Hollywood λοιπόν, όπου έχοντας εξαρχής στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα sequel, γυρίζουν μια ταινία μισοριξιά, με τις 'κομμένες' σκηνές να αποτελούν απλά ένα ακόμα τμήμα του marketing και του ...ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. (videogames, animations κλπ.)
Εναλλακτικός Superman;
Δευτεροκλασάτος χαρακτήρας για τους απ'όξω;
Εδώ όμως υπάρχει γερή βάση για sci-fi έπος, καθώς ξέρουμε ότι υπάρχουν και άλλοι ανθρώπινοι Lanterns (John Stewart, Kyle Rayner, Guy Gardner) και μείνετε μετά τα πρώτα credits γιατί κάποιος ...θα αλλάξει και θα γίνει μακελειό.
Οι εισπράξεις όμως ήταν πολύ κάτω απ΄το budget και η Warner αν και θέλει, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τι θα κάνει.
Ευελπιστουμε σε μια καλύτερη συνέχεια.
Αυτός εδώ ο 'πιλότος τηλεοπτικής σειράς', έμοιαζε απλά με έπος που το συγκρατούν να μη σκάσει.
Υ.Γ.:Αργύρη thanks για τη βοήθεια!
Green Lantern 3D trailer by FilmBoy-gr