Γράφει ο Νάσος Κυριακίδης.
Με βάση τη θεωρία ότι τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο αλλά τα κακά πάνε παντού, οι παρακάτω δεσποινίδες μάλλον δεν εξασφαλίζουν μια θέση στην επουράνια βασιλεία.
Είναι high school girls όπου είτε άθελά τους είτε όχι, ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.
Είναι πρόεδροι της τάξης, αρχηγοί cheerleaders, prom queens μ’ένα γλυκό χαμόγελο και ένα αθώο βλέμμα.
They are perfect but there is something seriously wrong about them…
‘Eχουν απίστευτη ομορφιά αλλά αυτό που λάμπει δεν είναι χρυσός.
Δεν είναι αυτό που λέμε beautiful inside and out!
Ο εγωκεντρισμός και η λογική του να πατήσουν επί πτωμάτων για να πετύχουν αυτό που θέλουν, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
Οι παρακάτω δέκα είναι από τις πιο μοχθηρές μαθήτριες, που έχουμε δει στο cinema όπου αναταράζουν το σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο…
Sarah Michelle Gellar – Cruel Intentions (1999)
Ξεκινάμε λοιπόν, με μια άκρως μοχθηρή μορφή.
Η Kathryn Merteuil είναι μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό της Sebastian (Ryan Phillippe) οι πιο δημοφιλείς μαθητές του σχολείου.
Εκείνη είναι άριστη μαθήτρια, υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς και ξεγελάει με το γλυκό της χαμόγελο.
Στην πραγματικότητα χειραγωγεί τους πάντες και τα πάντα, καθώς επίσης της αρέσει να παίζει με τις ζωές των άλλων.
Σκανδαλίζει τον ετεροθαλή αδελφό της, βάζει στοίχημα με τον αδελφό της ότι εκείνος δεν μπορεί να ξεπαρθενέψει την αθώα Annette (Reese Witherspoon) και θέλει να μετατρέψει την άβγαλτη Cecile (Selma Blair) σε νυμφίδιο.
Δεν θέλει την ευτυχία κανενός και γι αυτό διαλύει το ρομαντικό ειδύλλιο της Cecile με τον καθηγητή μουσικής της, αποκαλύπτει την αλήθεια στην Annette και καταλήγει να πληγώνει όλους τους γύρω της.
Στο τέλος ο Sebastian πεθαίνει προσπαθώντας να σώσει την Annette.
Η Kathryn όμως δεν μένει ατιμώρητη, καθώς γίνεται βούκινο σε όλο το σχολείο λόγω του ημερολογίου του Sebastian που έρχεται στην επιφάνεια, μέσα από το οποίο φανερώνεται ο πραγματικός της χαρακτήρας.
Μέσω αυτού ο πατέρας της επίσης ανακαλύπτει, ότι ο σταυρός που κρατάει διαρκώς στο χέρι της για να προσεύχεται, λειτουργεί και σαν θήκη για ναρκωτικά.. όχι και τόσο χριστιανικό.
Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ακολούθησαν δύο λιγότερο επιτυχημένα franchise και η Sarah Michelle Gellar έλαβε δικαιωματικά μια υποψηφιότητα ως best villain στα MTV movie awards.
Rose McGowan –Jawbreaker (1999)
Άλλοι τη λατρεύουν άλλοι τη καταριούνται, αλλά όλοι θέλουν να είναι εκείνη.
Η Courtney Shane (Rose McGowan) είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κορίτσι (πρώτη σε δημοτικότητα έρχεται η φίλη της Liz) αλλά και ο μεγαλύτερος bully του σχολείου.
Ελέγχει τα πάντα, το αγόρι της, τις φίλες της και το σχολείο γενικότερα…
Σαν κάθε high school girl leader, που σέβεται τον εαυτό του, έχει και τις επονομαζόμενες followers, δύο φίλες δηλαδή που την ακολουθούν πιστά σε κάθε της βήμα και την υπακούουν με προθυμία.
Με θανατηφόρες ατάκες όπως ¨I killed Liz, deal with it!¨ και ¨Vylette is Fern’s new name, Learn it.. Leave it.. Love it..!¨ τρομοκρατεί τους συμμαθητές της.
Σ’αυτή τη μαύρη κωμωδία λοιπόν, οι τρεις φίλες θέλοντας να κάνουν ένα αστείο την ημέρα των γενεθλίων της τέταρτης της παρέας (η Liz που λέγαμε προηγουμένως), εισβάλουν στο σπίτι της ντυμένες σαν ληστές, τη φιμώνουν, τη δένουν και τη βάζουν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.
Όταν το ανοίγουν για να βγάλουν μια φωτογραφία με την έκφραση τρόμου στα μάτια της, τη βλέπουν νεκρή.
Η Courtney λοιπόν, καθώς δεν θέλει να μπλέξει, πηγαίνει με τις άλλες το πτώμα πίσω στο σπίτι και ¨φτιάχνουν¨ το σκηνικό να φανεί σαν ληστεία.
Το ίδιο βράδυ ψαρεύει έναν τύπο σένα bar (cameo εμφάνιση του Marylin Manson) για να τον ενοχοποιήσει, ¨φυτεύοντας¨ γεννητικό υλικό στη σκηνή του εγκλήματος.
Φυσικά στο τέλος όλα μαθεύονται και παρόλο που επιτέλους αποκτά το πολυπόθητο στέμμα σαν prom queen, γελοιοποιείται από τους συμμαθητές της και τη τσακώνουνε και αυτή.
Υποψηφιότητα best villain στα MTV music award και για τη Rose McGowan.
Rachel McAdams –Mean Girls (2004)
Εδώ μιλάμε για την επιτομή της evil schoolgirl με μια απίστευτη bitchy behavior.
Αγγελικό πρόσωπο, εξωπραγματική ομορφιά, χάρη, απλά υπέροχη.
Όμως τα συναισθήματά της δεν είναι και τόσο αγνά.
Έχει και εκείνη φυσικά followers τη Gretchen (Lacey Chabert) και τη Karen (Amanda Seyfeild) για να της λένε αυτά που θέλει να ακούσει.
Η Regina George (Rachel McAdams) λοιπόν είναι μοχθηρή και έχει θάψει όλο το σχολείο σ'ένα βιβλίο.
Όταν μια καινούργια μαθήτρια η Cody (Lindsay Lohan) έρχεται στη πόλη, εκείνη τη καλοδέχεται.
Έλα που η Cody όμως καταλαβαίνει νωρίς το παλιοχαρακτήρα της Regina και αποφασίζει να της πάρει ότι έχει κατακτήσει.. όπως τη δημοτικότητά της, τις φίλες της, το αγόρι της.
Και τα καταφέρνει.
Μόλις βέβαια αυτό γίνεται αντιληπτό από τη Regina, γίνεται επίσης και ο κακός χαμός όλου του σχολείου…
Στο τέλος δείχνει να μετανοεί για τη τόση κακία της και να διοχετεύει τα αρνητικά της συναισθήματα στο ράγκμπι..
Εκεί μας το χαλάει λίγο αλλά οk.
Έξυπνος ο παραλληλισμός της μαθητικής κοινότητας με τη ζούγκλα από την ελληνικής καταγωγής Tina Fey.
Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία που ξεπέρασε τα $150 εκατομμύρια εισπράξεις.
Κατά τη γνώμη μου σ΄αυτή τη ταινία η Rachel McAdams κλέβει την παράσταση από τη lead actress Lindsay Lohan (άλλωστε ο Κωνσταντίνος τον θεωρεί μία από τους Καλύτερους Ρόλους της) και ανάμεσα σ’άλλες υποψηφιότητες αποκτά και μια best villain nomination στα MTV movie awards.
Amy Adams – Gruel Intentions 2 (2000)
Παρά το γεγονός ότι το original θεωρείται πάντα και το καλύτερο, σ΄αυτή τη περίπτωση δεν ισχύει γιατί η Amy Adams καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σατανικό επίσης χαρακτήρα, χωρίς να θυμίζει καθόλου το ύφος της Sarah Michelle Gellar ως Kathryn Merteuil.
Επομένως, η πολύ καλή σε ότι κάνει Amy Adams (τρεις υποψηφιότητες για Oscar μέχρι τώρα) έδωσε διαφορετική πνοή στο χαρακτήρα της, χωρίς να κάνει αντιγραφή της προηγούμενης.
Αυτή η ταινία αποτελεί το prequel της πρώτης, αφού πάμε κάποια χρόνια πίσω, όταν υποτίθεται ότι η Kathryn πρωτοσυναντά τον Sebastian.
Εκείνη είναι αρχηγός μιας αδελφότητας, που έχει δημιουργηθεί εντός του σχολείου και μοιράζει αποστολές στα μέλη της.
Ελέγχει εκτός από τους συμμαθητές και τους καθηγητές της, αφού διατηρεί έντονες ¨διαπροσωπικές¨ σχέσεις μ’έναν από αυτούς.
Διαφθείρει τη χαζούλα Cherie (Keri Lynn Pratt) και στήνει παγίδα στον Sebastian.
Ρίχνει δηλαδή τη φτωχιά πλην τίμια κοπελίτσα Danielle (Sarah Thompson) και εκείνος γίνεται ευάλωτος συναισθηματικά, καθώς την ερωτεύεται για το αγνό του χαρακτήρα της.
Αντί όμως να ανταλλάσσει όρκους παντοτινής αγάπης με τη Danielle, μαθαίνει την αλήθεια, πληγώνεται, αλλά καταλήγει σ’ένα τρίο μ’αυτήν και την Kathryn.
Όχι ότι τον χάλασε…
Mandy Moore –Saved (2004)
Προχωράμε στη κλασική περίπτωση τη αγαπημένης κόρης της Αμερικής.
Η Hilary Faye (Mandy Moore) είναι ένα κορίτσι με έντονο θρησκευτικό φρόνημα, συντηρητική και πουριτανή όπως είναι το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία στην οποία ζει.
Σ’αυτό το «θρησκευτικό» σχολείο τα πράγματα είναι κάπως αυστηρά.
Ένα από αυτά που απαγορεύει ,μεταξύ άλλων, είναι το προγαμιαίο sex. Αγαπημένη έκφραση της Hilary ”I know what you are thinking and Jesus knows it, so stop thinking it!”
Όταν η καλή της φίλη Mary Cummings (Jena Malone) μένει έγκυος από το αγόρι της, τότε η Hilary θα της γυρίσει τη πλάτη.
Κατακρίνει το γεγονός ότι είναι ανύπαντρη και έγκυος πριν καν ενηλικιωθεί και φτάνει στο σημείο να της επιτεθεί για να την επαναφέρει.
Όταν όμως βλέπει ότι η Mary στηρίζει τις επιλογές της, τότε την περιθωριοποιεί και της συμπεριφέρεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Όταν στη βραδιά του σχολικού χορού εμφανίζονται τα «αποβράσματα» του σχολείου (η έγκυος έφηβη, ο gay φίλος της, η trash κοπέλα του σχολείου), εκείνη παθαίνει παροξυσμό και καταλήγει να πέφτει με το αυτοκίνητό της πάνω σ’ένα τεράστιο stand του Jesus, που έχουν δημιουργήσει, και να το αποκεφαλίζει… Ούπς…
Απίστευτη η ερμηνεία της Mandy Moore με πραγματικά αστεία, υστερικά ξεσπάσματα σ’αυτή τη θρησκευτική σάτιρα.
Alicia Silverstone –The Crush (1993)
Πώς θα ήταν ο διάβολος στα 14;
Υποθέτω όπως η Alicia Silverstone σ’αυτή τη ταινία.
Όταν χαμογελάει λες “τι γλυκό κοριτσάκι είναι αυτό!”, σε κλάσματα δευτερολέπτου όμως μπορεί να αλλάξει έκφραση και κοιτώντας την να μην ξέρεις από πού να φύγεις.
Όταν ένας νεαρός δημοσιογράφος ο Nick Eliot (Cary Elwes) νοικιάζει το διπλανό σπίτι από τους γονείς της Adrienne Forrester (Silverstone), εκείνη τον βάζει στο στόχαστρο.
Στην αρχή είναι πολύ ρομαντική και προσπαθεί να τον γοητεύσει με τις γνώσεις και τις ικανότητές της, αλλά όταν εκείνος την απορρίπτει διακριτικά, εκείνη δεν αργεί να βγάλει το δαίμονα από μέσα της.
Προσπαθεί να τον «αποπλανήσει» με το καλλίγραμμο και πολύ αναπτυγμένο σώμα για τα μόλις δεκατέσσερά της χρόνια (Πραγματική ηλικία της Alicia ήταν τα 17, απλώς λόγω του babe face που έχει, έπειθε και για 14. Μόνο με τα ρούχα βέβαια…)
Όταν τρώει απανωτές χυλόπιτες, τότε τον κατηγορεί για βιασμό, τραυματίζει βάναυσα τη φίλη του, τραυματίζει στο χέρι τη δική της φίλη, όταν υποπτεύεται ότι θα αποκαλύψει την αλήθεια και τέλος προσπαθεί να σκοτώσει και τον ίδιο τον Nick.
Η Alicia νίκησε στις κατηγορίες best breakthrough performance και best villain MTV movie awards και όχι άδικα.
Jenna Dewan – Tamara (2005)
Αυτή είναι μια κοπέλα που περνάει μάλλον απαρατήρητη και συχνά πυκνά δέχεται τα πειράγματα των συμμαθητών της.
Όλα ξεκινάνε μέσα από μια πλάκα, που θέλουν να της κάνουν οι δημοφιλείς του σχολείου όπου όμως κάτι πάει στραβά και η Tamara Riley (Jenna Dewan) χτυπάει το κεφάλι της και πεθαίνει.
Τα παιδιά αποφασίζουν να θάψουν το πτώμα της, έτσι ώστε να μην μάθει κανείς ότι είναι υπαίτιοι του θανάτου της.
Για κακή τους τύχει όμως η μικρή Tamara εξασκούσε μαύρη μαγεία και το βράδυ πριν το θάνατό της, είχε πει ένα ξόρκι, χάρη στο οποίο ανασταίνεται και επανέρχεται στη ζωή.
Όμως τώρα πια είναι μια γυναίκα φωτιά, γεμάτη αυτοπεποίθηση και διψασμένη για εκδίκηση.
Όλοι υπακούουν στις προσταγές της και εκείνη θα τους ξεπαστρέψει όλους έναν προς έναν μέχρι ο hunky καθηγητής της (τον οποίο γούσταρε απ’όταν ήταν μουντρούχα) την οδηγεί το θάνατο και μαζί της πεθαίνει και αυτός.
Good girl gone bad λοιπόν.
Η ταινία πέρασε χωρίς να προκαλέσει αίσθηση και η Jenna έγινε ευρέως γνωστή την επόμενη χρονιά με το υπερεπιτυχημένο Step up (2006).
Fairuza Balk –The Craft (1996)
Η Nancy Downs (Fairuza Balk) είναι μια κοπέλα που ξεχωρίζει μεν αλλά όχι με θετικό τρόπο.
Είναι η περιθωριακή του σχολείου και κανείς δεν συναναστρέφεται μαζί της και με τις «περίεργες» φίλες της Bonnie (Neve Campbell) και Rochelle (Rachel True).
Δείχνει εντελώς spooky, έχει διάφορα προβλήματα στο τροχόσπιτο στο οποίο μένει με την μητέρα και τον αυταρχικό πατριό της και έχει στραφεί στη μαύρη μαγεία με τις φίλες της.
Έχει διαβολικό βλέμμα και σίγουρα δεν είναι το κορίτσι, που η μαμά σου θέλει να φέρεις σπίτι.
Όταν στο σχολείο έρχεται η newcomer Sarah (Robin Tunney), εκείνη προθυμοποιείται να της δείξει τα κατατόπια…
Στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι η Sarah έχει πραγματικό χάρισμα και δίνει δυνάμεις και στις άλλες τρεις.
Ξεκινάνε λοιπόν, τα hocus pocus ξόρκια για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, να πειράξουν τους συμμαθητές τους και να τιμωρήσουν όσους προηγουμένως τις συμπεριφερόντουσαν άσχημα.
Όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει από τον έλεγχο, η Sarah απομακρύνεται από τη κλίκα και οι άλλες της εναντιώνονται.
Η Nancy αλλάζει μορφές, σκοτώνει το δημοφιλές αγόρι του σχολείου και κυριολεκτικά μπαίνει το πνεύμα του διαβόλου μέσα της…
Στο τέλος η Sarah τη σταματά και καταλήγει δεμένη χειροπόδαρα σε ψυχιατρείο. Too bad…
Julia Stiles –Wicked (1998)
Η Julia Stiles σ’αυτή τη ταινία αποχωρίζεται το girl next door look της και δείχνει πιο dark από ποτέ, μ’ένα βλέμμα σαν να είναι ο εωσφόρος μεταμφιεσμένος.
Ως Ellie Christianson μπορεί να δείχνει σαν ένα απλό teenage κορίτσι με τις πλεξούδες και τα αγαπησιάρικα νάζια του, αλλά κρύβει ένα ένοχο μυστικό.
Έχει σκοτώσει τη μητέρα της και προσπαθεί να κάνει τον πατέρα της να την ερωτευθεί!
How twisted is that??
Μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα…
Ντύνεται λοιπόν, με τα ρούχα της μητέρας της και προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο της.
Φυσικά και στη πορεία σκοτώνει όποιον της σταθεί εμπόδιο στο να επιτύχει αυτό το σκοπό, όπως τη φίλη του πατέρα της Lena.
Διαβολοκόριτσο δηλαδή.!
Η ταινία πέρασε εντελώς απαρατήρητη εξαιτίας της φθηνής παραγωγής και του αδιάφορου cast.
Η Julia απέκτησε αναγνωρισιμότητα λίγο αργότερα με τις εμπορικές εφηβικές ταινίες 10 things I hate about you (1999) και Save the last dance (2001).
Megan Fox – Jennifer’s Body (2009)
Και άφησα για το τέλος την υπέρτατη μορφή κακού.
She is the Devil in flesh…
Η Jennifer Check δεν είναι απλώς ένα evil schoolgirl αλλά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο…
Ύστερα από έρευνα η καλύτερή της φίλη Anita (Amanda Seyfeild) ανακαλύπτει ότι η Jennifer είναι στη πραγματικότητα μια Succubus και καταβροχθίζει τα αρσενικά θηράματά της…
Τα καταβροχθίζει στην κυριολεξία!!
Είναι σαγηνευτική, άκρως ερωτική και μόλις γοητεύσει κάποιο αγόρι, το παρασύρει κάπου απόμερα και το σκοτώνει.
Τρέφεται από αυτούς.
Το τεράστιο στόμα και οι δαγκάνες που αποκτά πριν αφαιρέσει τη ζωή κάποιου ανυποψίαστου και ξελιγωμένου αγοριού, δεν είναι ικανά να ασχημύνουν την εκθαμβωτική Megan, αλλά ο μαύρος εμετός που κάνει θα μπορούσε να αποφευχθεί…
Υποψηφιότητα για χειρότερη ηθοποιό και, εντάξει για τους Transformers να το καταλάβω, αλλά γι αυτήν την ταινία δεν το άξιζε.
Ήταν pure diabolic όπως έπρεπε!