Το FilmBoy σέβεται και τιμά την τέχνη του κινηματογράφου σε όλα τα επίπεδα.
Είμαι πολύ περήφανος που προλογίζω την νέα μας στήλη σχετικά με την ιστορία του artwork στο σινεμά, από έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει το συγκεκριμένο τομέα χάρη στην εργασία του και χάρη στις σχετικές σπουδές του.
Κάθε Κυριακή (όσο της επιτρέπουν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις) η Χρύσα θα μας δίνει στοιχεία για την εξέλιξη των κινηματογραφικών poster, τις τάσεις, τα ‘ρεύματα’ και ό,τι θα πρέπει να ξέρει κάποιος που ασχολείται με το σινεμά.
Γράφει η Χρύσα Φραγκούδη.
“Don’t judge a book by it’s cover”.
Εσείς κρίνετε μια ταινία από την αφίσα της;
Έχετε προσέξει οτι ακόμα και οι κινηματογραφικές αφίσες ακολουθούν «τάσεις», στυλ που κατα καιρούς είναι της μόδας και συνήθως εφαρμόζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό αφισών που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο;
Επειδή συνήθως οι τάσεις διαμορφώνονται από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε εποχής, η αφίσα είναι ένας τρόπος να εντρυφήσουμε σε παλαιότερες χρονικές περιόδους, να δούμε την αίσθηση της εποχής, την ατμόσφαιρα ακόμα και την μόδα ή την μουσική ...
Δείτε για παράδειγμα κάποιες αφίσες, σχεδιασμένες την δεκαετία του 1930.
Eικονογράφηση για το artwork της αφίσας, επικεντρωμένο συνήθως στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και λογότυπο σχεδιασμένο στο χέρι, με πινέλο ή πένα συνήθως (lettering).
Είναι ακόμα η εποχή που η μηχανική τυπογραφία έχει υψηλό κόστος και οι σχεδιαστές κάνουν τα πάντα με το χέρι, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα υπέροχες και κυρίως μοναδικές συνθέσεις να εξετάζουμε.
Ακόμα, μέσα από αυτές τις αφίσες μπορούμε να προσδιορίσουμε και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε η ταινία, βασιζόμενοι στα χρώματα, τα σχήματα, την διάταξη των στοιχείων, την τυπογραφία...
Την δεκαετία του 1930, η Αμερική και κατα συνέπεια και το Hollywood, έχει βγει από το κραχ του 1929, μια εποχή δύσκολη οικονομικά.
Ο μέσος άνθρωπος ζει λιτά, μακριά από πολυτέλειες.
Κι ενώ μέχρι εκείνη την εποχή, η Art Deco (έντονες γραμμές, επιθετικά σχήματα, λεπτά και μυτερά γράμματα) μεσουρανούσε και ήταν η κυρίαρχη τάση στις τέχνες, στην αυγή της νέας δεκαετίας θεωρείται προκλητική γιατί αντιπροσωπεύει μια εποχή κομψότητας, πολυτέλειας και ποιότητας που μοιάζει πλέον μακρινή ανάμνηση.
Κι έτσι,τα artwork των ποστερ αλλάζουν και έχουν πλέον εναν χαρακτήρα πιο ουμανιστικό, πιο κοντά στον άνθρωπο δηλαδή, με την αφαίρεση των έντονων σχημάτων και την στροφή σε πιο «στρόγγυλη» τυπογραφία, λιγότερο επιθετική...
Ακολουθούν άλλα χαρακτηριστικά δείγματα της εποχής.