Αν κάθε στιγμή της ζωής σου την συντροφεύει και η μουσική (ποιανού δεν την συντροφεύει άλλωστε;) ξέρεις πως και το καλοκαίρι το μυαλό σου δεν πρόκειται να ξεκολλήσει από τις μουσικές που σου αρέσουν.
Την ώρα της οδήγησης, στο ταξίδι του φέρυ μποτ, στο αραλίκι μετά το κολύμπι ανάμεσα στις φασαρίες από τα τριγύρω μπαράκια αλλά και στην ετοιμασία πριν από τη βραδινή έξοδο, τα παρακάτω soundrack ακόμα κι αν δεν αφορούν ταινίες καλοκαιρινής θεματικής, αποτελούν εγγυημένη συντροφιά για όσους δεν σταματάνε ούτε στιγμή να σκέφτονται και να φέρνουν στο νου τους κάποια μελωδία που τους έχει καρφωθεί πρόσφατα στο μυαλό ή όχι.
Είτε λόγω της ενέργειας και ανεμελιάς που βγάζουν, της ζεστής μελαγχολίας ή της κεφάτης retro old-school αίσθησης στα παρακάτω θα βρεις ανάμεσα τους αρκετά κομμάτια που θα μπορούσαν να σε ξεσηκώσουν ή να σε χαλαρώσουν, συνοδεύοντας τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις.
ZORBA, THE GREEK (1964)
Σιγοτραγουδάς και βαράς ήδη παλαμάκια καθώς και μόνο στην αναφορά του ονόματος Ζορμπάς σου έρχεται αμέσως στο μυαλό ο ρυθμός και η μουσική.
Η μουσική του Μίκυ Θεοδωράκη, γνωστή παγκοσμίως και ως Συρτάκι παραμένει από τα πιο αναγνωρίσιμα δείγματα παραδοσιακής (με την γενική έννοια) δικής μας μουσικής.
Μεθυστικό, γλεντζέδικο σε παρασέρνει ακόμα...
Αμερικανόθρεφτοι και wannabe indie-δες που και που μπορείτε να ρίχνετε κανά χορό...εδώ μιλάμε για διαχρονική μουσικάρα που δεν απευθύνεται μόνο στον Ελληνάρα της αντρίλας και της φραπεδιάς.
Υ.Γ.: Φτύνω στη μάπα τον μαλάκα dj που σκέφτηκε να το διασκευάσει σε μπιτάτη εκδοχή...
Την ελληνική μουσική τη γουστάρουμε...οι καγκουριές είναι που δεν παλεύονται...
AMERICAN GRAFFITI (1973)
Αν βαριέσαι να ψάχνεσαι για συλλογές με παλιές μουσικές τύπου compact disc club...ετούτο εδώ είναι τόσο all time classic που μοιάζει από μόνο του με μια συλλογή από κασετίνες δίσκων.
To νοσταλγικό φιλμ του George Lucas στην εποχή των early 60's (πριν καταπιαστεί με τα Star Wars), είναι γεμάτο από 41 (!) κλασικά κομμάτια παλιού rock 'n' roll και doo-wop.
"(We're Gonna) Rock Around The Clock", "Smoke Gets In Your Eyes", "Only You", "All Summer Long" και άλλα πολλά και...δώστου κλάμα οι μανάδες για τα περασμένα νιάτα και τις παλιές καψούρες.
Για τις βραδιές που αποζητάς oldies but goodies.
CLUELESS (1995)
Το Κορίτσι του Beverly Hills ήταν χαρακτηριστική ταινία των 90's και από τις πιο συμπαθείς και έξυπνες, mainstream teen movies.
Το soundtrack σε ανάλογο ύφος με φουλ 90's pop/rock χιτάκια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής.
Supergrass, Coolio, Beastie Boys, Radiohead, Counting Crows, The Muffs και φυσικά το "Supermodel" από Jill Sobule θα θυμίσουν πολλά στους 30άρηδες και βάλε αν και έλειπαν πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και ακούγονταν στην ταινία, από τους No Doubt, Cranberries, Jewel και άλλους.
THE BEACH (2000)
Σχετικά απογοητευτικός Danny Boyle σε σχέση με το Trainspotting αλλά εξαιρετικό όπως πάντα soundtrack στην δεύτερη ταινία του Di Caprio μετά τον Τιτανικό (ναι τότε που ήταν ακόμα "poster boy actor" και λυσσάγαν όλες, όπως τώρα με τον Pattinson)
Αν η καλοκαιρινή διάθεση σε γεμίζει από τη μία χαρά και ενέργεια και από την άλλη σε βουτάει στην μελαγχολία, εδώ θα βρεις όλες τις διαθέσεις ισόποσα μοιρασμένες με αρκετή όση ατμοσφαιρικής μα και σπιντάτης ηλεκτρονικούρας να διαπνέει τα κομμάτια των Moby, Orbital, Faithless, Underworld, Leftfield, New Order, Asian Dub Foundation, Blur και άλλων.
Κι αν όλα αυτά τα top ονόματα του είδους δεν σου αρκούσαν, τότε το "Pure Shores" των All Saints παραμένει ορισμός τραγουδιού για να ακούς καθώς κλείνεις τα μάτια και αφήνεσαι ακούγοντας το θρόισμα των κυμάτων παρέα με κοκοφοίνικες...και γενικά πάσης φύσεως φυσική βλάστηση και δεντρόφυτα.
BILLY ELLIOT (2000)
Πάντα έβρισκα uplifting την συγκεκριμένη ταινία και το soundrack της θα μπορούσε άνετα να ταιριάζει σε κάποιο playlist καλοκαιρινού μπαρ που ξέρει να παίζει μουσική της προκοπής με ρετρό διάθεση.
Το μικρό αγόρι που ήθελε να γίνει χορευτής αλλά ο πατέρας του τον προόριζε για μποξέρ, κατάφερε να τα βγάλει πέρα, χάρη σε κλασικές βρετανικές pop-rock επιλογές από 70's και 80's που όλο και σε κάποιο εναλλακτικό στέκι θα έχεις ακούσει.
"Cosmic Dancer" και "I Love To Boogie" από T-Rex, "London Calling" (τι από ποιους;), "Burning Up" από Eagle-Eye Cherry, The Jam και "Town Called Malice", "Shout To The Top" από The Style Council και άλλα πολλά που θα κάνουν να νιώσεις για λίγο Βασιλάκης Έλιοτ...
Προσοχή μην αρχίσεις τις φιγούρες στην άμμο ...γιατί τότε σε βλέπω για ...Βασιλάκη Καϊλα.
AMERICAN PIE 2 (2001)
Καμιά φορά θες να ακούς κάτι ποπ και πιασάρικο που να ροκάρει σε φουλ αμερικανιά στυλ.
Από αυτά που σε κάνουν να θυμάσαι τις μαλακίες που κάνατε κάποτε με τις παρέες σου και μοιάζουν με ένα μικρό καλοδεχούμενα ξέσπασμα, υγιούς ανωριμότητας.
Ε,ναι γαμώ την αμερικανιά μου μέσα ...ξαναδές μία το American Pie 2 και αν δεν έχεις γίνει ένας άκεφος μονόχνωτος σοφιστικέ τύπος, θα θες ακόμα να κοπανηθείς στις σκηνές που ακούγονται οι Alien Ant Farm, Sum 41 και ειδικά στο "Want You Bad" των The Offspring.
Ένα σου λέω ...και σπίτι σου να το βλέπεις στο χαλαρό, θα χτυπιέσαι πέρα δώθε ...δεν γίνεται ...κεφάρεις όπως και να χει.
Στα συν και οι προσθήκες από Blink-182, Green Day, 3 Doors Down αν και θα απογοητευθείς εν μέρει καθώς τα περισσότερα που ακούγονται στην ταινία, δεν υπάρχουν στο soundtrack...
Μη μασάς ...κατέβασε τα, φτιάξε το δικό σου playlist και βάρα στο ψαχνό...
Εναλλακτική πρόταση..."Scotty Doesn't Know" και...Eurotrip.
SWIMFAN (2002)
Μετριότατο και φυσικά ξεχασμένο, ετούτο εδώ το νεανικό ερωτικό θριλεράκι που κοπιάριζε το Ολέθρια Σχέση, διέθετε ένα αρκετό καλό, ανεβαστικό soundtrack για όσους γουστάρουν ψευτο-heavy αμερικάνικη ροκιά και post-grunge.
Από το classic "Black" των-πλέον alternative metallers- Sevendust, με το βαρύ του groove και τα κολληματικά εναρκτήρια εφέ στις κιθάρες, στα cheesy pop refrain του "Everything" των Pacifier και του πιο δυνατού "Down" των Allergic κι από εκεί στα heavy-μελαγχολικά Greater Than/Less Than" και "Whole" των "nu-metal" επιρροών Saliva και Flaw μέχρι τα χαλαρά-παιχνιδιάρικα "Too Much Too Soon" των Llama και "Clueless" των Pay The Girl που άνετα θα άκουγες αραχτός σε μια ξαπλώστρα.
Α, και κάτι ακόμα ...το "Jesus Says" των Ash παραμένει κόμματος...
ADVENTURELAND (2009)
Υποτιμημένο αυτό το γλυκόπικρο tribute στα 80's όπου θα δεις ακόμα και την Kristen Stewart σε μια ερμηνεία της προκοπής.
Αν τύχει να ξεμείνεις με part-time δουλειά καλοκαιριάτικα, είτε σε Λούνα Παρκ είτε οπουδήποτε (και έχεις και καλοκαιρινούς έρωτες να σε βασανίζουν), μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί την εναλλακτική σου με The Cure ("Just Like Heaven"), INXS ("Don't Change"), The Replacements ("Unsatisfied"), Husker Du ("Don't Wanna Know If You Are Lonely"), David Bowie ("Modern Love"), Falco ("Rock Me Amadeus") και άλλα.
Ξηγήσου Cure κι ας έχει πιάσει η άλλη το μανικιούρ...
(500) DAYS OF SUMMER (2009)
Το απόλυτο playlist του καψουρο-indie...για όλες τις εποχές και όχι μόνο καλοκαίρι (εδώ που τα λέμε) στην πιο αληθινή boy-meets girl ρομαντική κομεντί που έχουμε δει (ναι δεν έχουν όλες οι σχέσεις καλό τέλος βρε ζαχαρώδες Χόλιγουντ)
Αν είσαι τύπος σαν τον Tom του Joseph Gordon-Levitt και θες να ρίξεις τη Zooey Deschanel, άσε τη μελέτη στη...Κοκό Σανέλ και πιάσε αυτή τη συλλογή.
"There Is A Light That Never Goes Out" και "Please, Please, Please Let Me Get What I Want" από The Smiths, "There Goes The Fear" από Doves, "Hero" της Regina Spektor μέχρι και τους αρκετά ρετρό-rockers Wolfmother ("Vagabond") αλλά και τους παλιότερους Simon and Garfunkel ( "Bookends") και...την Carla Bruni ("Quelqu'un M'a Dit").
Εναλλακτική πρόταση για βόλτες στην παραλία χέρι χέρι σε περίπτωση που έχεις ξεμείνει και δεν θες να σε πιάσουν γυμνό στον αγγουρώνα;
Τα ost των The Perks of Being A Wallflower και το πιο ρετρό Celeste and Jesse Forever.
SCOTT PILGRIM VS THE WORLD (2010)
Φινάλε με άλλον ένα indie pop-rock και γεμάτο punk-ίζουσα ενέργεια soundtrack βασισμένο στο κόμικ του Bryan Lee O'Malley.
Τίγκα στις βίντεογκεϊμ και pop-culture αναφορές ακόμα και όταν διάβαζες το κόμικ έκανε μπαμ το πόσο ολοζώντανα ξεπηδούσαν από το χαρτί όλα τα εκείνα τα κομμάτια από τις φανταστικές μπάντες που επινόησε ο συγγραφέας.
Σαν να διάβαζες τη μουσική στις σελίδες του κόμικ και ταυτόχρονα σχηματιζόταν ως ζωντανή σύνθεση στο μυαλό σου.
Η πλάκα ποια είναι;
Πως ακούγοντας ετούτο ΕΔΩ και γυρνώντας ξανά στις σελίδες του κόμικ, ακούγεται όπως περίπου τα φανταζόσουν.
Για τις ανάγκες της ταινίας, ο Beck βρέθηκε πίσω από τις συνθέσεις των Sex Bob-Omb ( η μπάντα του Scott Pilgrim, εμπνευσμένη από το κόμικ) με τα με τα punk-οειδή "Threshold," "Summertime," και "Garbage Truck", ενώ ο ίδιος παραδίδει μια ονειρική μελαγχολική μπαλάντα για χάρη της Ramona ("Ramona") που μπορείς να ακούσεις ΕΔΩ.
Οι Καναδέζοι indie rockers Broken Social Scene μετατρέπονται σε άλλη μια μπάντα του κόμικ, τους Crash and the Boys, με το "I'm So Sad, So Very Very Sad"...που διαρκεί μόλις 5 δεύτερα (και που να άκουγαν τα γατάκια, τους hardcore-άδες S.O.D. από μέλη των θρυλικών thrash-άδων Anthrax, στο classic "Speak English or Die" του 1985), ενώ περιλαμβάνονται και κομμάτια από γνωστές κανονικές μπάντες ( T. Rex και "Teenage Dream", Frank Black και "I Heard Ramona Sing.")
Hint πως εδώ περιλαμβάνεται και το κομμάτι Scott Pilgrim από την all-female Καναδέζικη μπάντα των Plumptree που ενέπνευσε τον συγγραφέα για τον τίτλο του ομώνυμου κόμικ-χαρακτήρα.
Παράξενη ταινία από κορυφαίο αγαπημένο κόμικ και εξίσου περίεργος συνδυασμός από "γούτσου" κλίμα και punk ορμητικότητα.
Αν είναι να παλέψεις καλοκαιριάτικα με 7 πρώην για χάρη καμιάς Ramona...κοίτα να είναι τουλάχιστον σαν την Mary Elizabeth Winstead της ταινίας και δώστης μια σφήνα από το soundtrack.
Και πορτοκαλί να τα έβαφε, την παντρευόσουν...(αναστεναγμός)...
Kostas Tsokos.