Παρότι το διογκωμένο, αδρανές ξεκίνημα του Peter Jackson στη τριλογία του Hobbit, The Hobbit: An Unexpected Journey, έλαβε χλιαρές γιρλάντες, όχι μόνο από κριτικούς κινηματογράφου αλλά και από σκληροπυρηνικούς φανατικούς του J.R.R. Tolkien, το δεύτερο μέρος της επικής τριλογίας, The Hobbit: The Desolation of Smaug, είναι προσεγγίσιμο με έναν πολύ απροσδόκητο τρόπο ώστε να αποζημιώσει όλους όσους απογοητεύθηκαν από το νωθρό πρώτο μέρος.
Η ταινία αυτή είναι η πιο μεγαλειωδώς μελαγχολική, με έντονο το σκοτάδι και την μοχθηρία.
Ο J.R.R. Tolkien άλλωστε δημοσίευσε το The Hobbit το 1937, στις παραμονές τους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και για αυτό το βιβλίο του είναι τόσο έντονα διαποτισμένο με μια αίσθηση του Κακού διαφαινόμενη επάνω στο κόσμο.
Η κατεύθυνση τoυ Jackson είναι μεγαλοπρεπής και αιχμηρή.
Μόνο και μόνο που η ροη του φιλμ ξεκινάει με την αναζήτηση σε εξέλιξη, η ταινία βελτιώνει ήδη τη θέση της από τον προκάτοχό της.
Τα 160 λεπτά διάρκειας αρχίζουν να φαντάζουν σαν μια γρήγορη κούρσα στο κόσμο της Μέσης Γης.
Αυτή τη φορά κινούμαστε σε πολλαπλά μέρη του χάρτη, δεν ακολουθούμε ευλαβικά μόνο τη συντροφιά νάνων και χόμπιτ.
Η προσθήκη ξωτικών, οι γιγαντιαίες αράχνες, ο Σάουρον, οι νάνοι, η απόδραση της συμμορίας και η μάχη στο ορμητικό ποτάμι, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Laketown, ο άψογος σχεδιασμός του δράκου....
Όλα είναι κομμένα και ραμμένα έτσι, ώστε η ατμόσφαιρα να μαγνητίζει.
Ανάμεσα σε σαρωτικές αποκαλυπτικές λήψεις της κάμερας, ο Jackson ως αριστοτέχνης στην παράγωγη εικόνων από υπολογιστή, σε συνδυασμό με τα πραγματικά σκηνικά από τις τοποθεσίες της Νέας Ζηλανδίας, καταφέρνει και δημιουργεί ένα μυθικό σκοτεινό κόσμο με πλουσιότερη δράση και καλοφτιαγμένα εφέ.
Χρησιμοποιώντας αυτή την φορά και το 3D, βελτιώνει την ποιότητα της αίσθησης, τοποθετώντας μας αρκετές ίντσες μέσα στο κάδρο του άγριου αυτού παραμυθιού .
Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Jackson να εφεύρει το δικό του Tolkien χαρακτήρα - το ξωτικό φρουράς Tauriel (Evangeline Lilly, Real Steel) - ως love interest για τον Legolas (Orlando Bloom, The Good Doctor), αποδίδει και μάλιστα με το παραπάνω, στα πλαίσια πάντα μιας κινηματογραφικής ταινίας.
Αποτελώντας λοιπόν ένα απαιτητικό και αξιοπρεπές blockbuster, το δεύτερο μέρος της τριλογίας προσφέρει μια non-stop περιπέτεια φαντασίας με αλληλουχίες εξέλιξης καταιγιστικών σκηνών.
Ο εκκολαπτόμενος κλέφτης Bilbo Baggins (Martin Freeman, Hobbit: An Unexpected Journey), το μυστηριώδες δαχτυλίδι, η μαγεμένη αμφιβολία του και η συντροφιά δεκατριών νάνων με επικεφαλή τον Thorin Oakenshield (Richard Armitage, Captain America: The First Avenger) συνεχίζουν την προσπάθεια να διεκδικήσουν πίσω την πατρίδα τους το Erebor.
Η ιστορία είναι χωρισμένη σε δυο μεγάλες σεκάνς.
Η γεμάτη κινδύνους περιπλάνηση στο δάσος Mirkwood δίχως τον οδηγό τους, Gandalf (Ian McKellen, Wolverine), και η αναμέτρηση στο Lonely Mountain με τον δράκο – Νοσφιστή Smaug (Benedict Cumberbatch, 12 Years of Slave).
Η ηχηρή φωνητική απόδοση του Cumberbatch μαζί με όλο το επιβλητικό σκηνικό που εναλλάσσεται με δεξιοτεχνία, κατευθύνει το μάτι μας καθώς παράλληλα το αιχμαλωτίζει.
Ο Jackson έχει φτιάξει πάνω κάτω την ταινία που ακριβώς περιμέναμε.
Αναμφισβήτητα έχει μεγαλουργήσει.
Από εκεί και πέρα όλοι μας θα μείνουμε με την απορία ποιες θα ήταν οι εναλλακτικές αν το είχαν τελικά σκηνοθετήσει είτε ο Alfonso Cuarón είτε ο Guillermo del Toro.
Και οι δυο αντίστοιχα με τα δημιουργικά σκοτεινά τους οραματα, θα είχαν αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία του σινεμά.
Στις αίθουσες από 12 Δεκεμβρίου.
Γεωργία Ξανθάκου.
The Hobbit: The Desolation of Smaug trailer #2 από FilmBoy-gr