Το How I Met Your Mother τελείωσε πριν μερικές εβδομάδες με το φινάλε να διχάζει κοινό και κριτικούς, και εγώ έγραψα την γνώμη σε ένα spoiler post στο οποίο εξηγούσα γιατί η αγαπημένη αυτή σειρά μου αφήνει θετικότατες εντυπώσεις και μελαγχολία.
Είναι φοβερό όμως οτι ο διχασμός που ανέφερα παραπάνω ειναι κάτι που το How I Met Your Mother το κάνει εδω και πολύ καιρό και όχι μόνο με το φινάλε.
Άλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν.
Άλλοι γουστάρουν Marshal (όπως εγώ) άλλοι Barney.
Κάποιοι το θεωρούν καλύτερο απο το ... Friends!!!
Το How I Met Your Mother κατηγορήθηκε για αντιγραφή και ξεπατίκωμα του style κωμωδίας που παρουσίασε το Friends.
Και όπως είπαμε δίχασε.
Και η διχόνοια έπεσε ανάμεσα και στην αγαπημένη οικογένεια του Filmboy δημιουργώντας την καινούρια στήλη Η Μάχη των Σειρών στην οποία δύο συντάκτες παίρνουν θέση, υποστηρίζουν την επιλογή και κρίνουν τον αντίπαλο και ο νικητής βγαίνει απο τη δική σας ψήφο.
Απέναντι μου ο Πασχάλης Μαντζαρίδης στο ερώτημα:
Friends vs. How I Met Your Mother
Πρώτα (γιατί σέβομαι τα χρόνια του) το Friends.
*πιθανά spoilers για Friends και How I Met Your Mother*
Friends από τον Πασχάλη Μαντζαρίδη
Λοιπόν παίρνω τον λόγο εγώ και κανονικά θα ευχαριστούσα τον Τάσο αν δεν πετούσε αυτό για τα χρόνια μου που σέβεται, τι το‘θελες ρε Τάσο λες και είμαι η Άννα η Βίσση, τέλος πάντων.
Friends, λοιπόν: Η σειρά που άλλαξε τον τρόπο που παρουσιάζονται και γράφονται τα λεγόμενα ‘sitcoms’ (=σύντμηση του situation comedy, δηλαδή της –κυρίως τηλεοπτικής- κωμωδίας καταστάσεων που δημιουργούνται με χαρακτήρες περιορισμένους σε 1-2 συνήθως χώρους-στούντιο).
Σειρά-φαινόμενο με καριέρα σε περισσότερες από 120 χώρες, βραβευμένη με 6 Emmy και 2 Χρυσές Σφαίρες, που έφτιαξε σταρ (Jennifer Aniston) και ...‘έφτιαξε’ το Star γιατί του γεμίζει την μεσημβρινή ζώνη το Σαββατοκύριακο.
Η πλοκή λίγο-πολύ γνωστή: οι τρελές καταστάσεις που για 10 χρόνια ζει μια παρέα 6 εντελώς διαφορετικών 30-κάτι Αμερικάνων στη Νέα Υόρκη με ένα κοινό, πάρα πολύ ενοχλητικό ελάττωμα: μισούν τα κουδούνια στα σπίτια τους ...γι’ αυτό και δεν κλείνουν ποτέ καμία πόρτα του διαμερίσματος - μιλάμε για το δημοφιλέστερο όνειρο της πατροπαράδοτης Ελληνίδας μάνας φυσικά μετά το διαχρονικό νο.2 ‘φάε σαλατίτσα’ και το απόλυτο χιτ νο.1 ‘βάλε ζακέτα’...
ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
Χαρακτήρες με ενδιαφέρον: οκ, η Φοίβη Μπουφέ δεν είναι και το πιο νορμάλ άτομο στον πλανήτη, αλλά είναι αστεία, γλυκιά και ευχάριστη για παρέα.
Δεν μιλάμε δηλαδή για καθημερινούς χαρακτήρες ακριβώς, αλλά έχουν όλοι στοιχεία που μπορείς να ταυτιστείς (λόγου χάρη η ανασφάλεια του Τσάντλερ, η ακλόνητη σιγουριά της Φοίβης ότι γράφει και γαμώ τα τραγούδια, η αναποφασιστικότητα της Ρέιτσελ στα γκομενικά της κλπ.) και γι’ αυτό τους νοιάζεσαι.
Εδώ στεναχωρήθηκα με το κλάσιμο που έτρωγε ο Γκάνθερ απ’ τη Ρέιτσελ για 10 σεζόν, τι να λέμε τώρα!
Το χιούμορ: λοιπόν ναι, αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό, αλλά πιστεύω ότι όλο και θα γελάσει το χειλάκι σου με τη σειρά.
Κι αυτό γιατί το γέλιο δεν βασίζεται αποκλειστικά στην αστεία ατάκα που άλλος την βρίσκει έξυπνη, άλλος όχι αλλά και στις εξωφρενικές καταστάσεις-οπτικά γκαγκς που πλέκει το σενάριο, πχ. τα φωσφορίζοντα δόντια του Ρος, το μπέιζμπολ στο πάρκο, το επεισοδιακό πρώτο σεξ του Τσάντλερ με τη Μόνικα στην Αγγλία, την κοτόπουλο στο κεφάλι του Τζόι κ.α.
Η ανεξάντλητη πλοκή: είτε έβλεπες τον 1ο κύκλο, είτε τον 10ο, δεν υπήρχε ‘κοιλιά’ στο σίριαλ.
Κι αυτό επειδή κατά βάση η πλοκή δεν βασίζεται σε κάποιο βασικό κορμό εξελίξεων, αλλά σε καταστάσεις αυτοτελείς σε κάθε επεισόδιο.
Πέρα από κάποιες πτυχές του γενικού story που ‘τραβούσαν’ για πολλές σεζόν, όπως η σχέση Μόνικα-Τσάντλερ ή το φλερτ Ρος-Ρέιτσελ, κάθε επεισόδιο παρακολουθείται και αυτόνομα, άρα αυτόματα διατηρεί την αξία του και τα θρεπτικά συστατικά του για περισσότερο καιρό !
ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ‘How I Met Your Mother’;
-Στην εξέλιξη: ότι είπα πιο πάνω, ολόφρεσκα επεισόδια σε κάθε κύκλο, σπαρταράνε λες και τα ψάρεψες τώρα, ενώ το ρημάδι το HIMYM άρχισε να παίρνει λίγα κιλάκια από την 5η σεζόν, στην 6η ανέβασε νούμερο στα παντελόνια αλλά σε 7η και 8η έβγαλε μια τεράστια μπυροκοιλιά σαν του γείτονά μου, του κυρ-Ανέστη, ο οποίος την έχει κάνει τραπεζάκι για ν’ ακουμπάει τα πιτόγυρα όταν βλέπει ΠΑΟΚ.
Από το ‘Friends’ δεν είχες να περιμένεις κάτι σώνει και ντε 10 σεζόν –άντε, να εξαιρέσω το ειδύλλιο Ρος-Ρέιτσελ – απλώς γελούσες, ενώ το HIMYM μας τα‘κανε στρούντελ τόσα χρόνια μέχρι να αποκαλύψει την κακομοίρα την ‘mother’.
-Στους κεντρικούς χαρακτήρες: ρε παιδιά, αλήθεια τώρα, θα σας μείνει κάποιος χαρακτήρας μετά από χρόνια πλην του Μπάρνει, άντε βαριά-βαριά και της Ρόμπιν;
Οι άλλοι ήταν από απλώς συμπαθητικοί έως αδιάφοροι –in your face Τεντ Μόσμπι!
Ενώ, από τα ‘Φιλαράκια’, ποιος άλλος είναι τόσο αστεία εμμονικός όσο η Μόνικα;
Ποιος άλλος θεωρεί trendy την παλαιοντολογία, έκανε 3 άκυρους γάμους κι έχει τέτοια φάτσα Πλούτο όσο ο Ρος;
Βρίσκεις άλλον τόσο ανασφαλή ατακαδόρο φιλαράκο σαν τον Τσάντλερ;
Υπάρχει άλλη τόσο αφελής- παράφωνη-‘αδέρφια μου η Πούλια κι ο Αυγερινός’ φίλη όσο η Φοίβη;
Για να μην πω για τον Τζόι, τον γυναικά ηθοποιό που παίρνει ύφος ‘ποιος έκλασε’ όταν ξεχνάει τις ατάκες του στα γυρίσματα της σαπουνόπερας που παίζει για να μείνει μέσα στον ρόλο…
-Στους γκεστ: τόσοι γνωστοί ηθοποιοί για πρώτη και ίσως μοναδική φορά (να εξαιρέσω ίσως το 30 Rock) εμφανίστηκαν σε σήριαλ.
Βλέπε, ας πούμε, Bruce Willis ως βλοσυρό πατέρα της μικρούλας γκόμενας του Ρος, τον Brad Pitt ως φίλο του Ρος που μισούσε την Ρέιτσελ –τότε τα είχε ακόμα με την Aniston– τον Danny Devito ως στρίπερ με ψυχολογικά, την Julia Roberts ως ‘πυροβολημένη’ παλιά συμμαθήτρια του Τσάντλερ, την Susan Sarandon ως κούγκαρ συνάδελφο του Τζόι, την Kathleen Turner ως τραβεστί μπαμπά του Τσάντλερ κ.α.
Αλλά ακόμα και οι πιο τακτικοί γκεστ, που δεν ερμηνεύτηκαν από τόσο γνωστά ονόματα έγραψαν ιστορία· ποιος δεν θυμάται τον ντροπαλό και λακωνικό Γκάνθερ, τον πατέρα του Ρος με τις δηλητηριώδεις ατάκες, την τρελοκαντέρω μάνατζερ του Τζόι (της οποίας η φωνή μου θυμίζει έντονα την μάνα του Χάουαρντ από The Big Bang Theory… βρε λες;) και φυσικά τις πιο σπασοκλαμπάνικες τρεις λέξεις των 238 επεισοδίων, την ‘Oh…my…God!’ Τζάνις!
Άρα, παίδες, δεν προτιμάτε τα ‘Φιλαράκια’;
How I Met Your Mother από τον Τάσο Σαμπάρ.
To How I Met Your Mother είναι μια κωμωδία σύγχρονη, με σύγχρονο χιούμορ για το σύγχρονο κοινό της.
Μπορεί το Friends να θεωρείτε all time classic αλλά σκέψου, αν έβλεπες πρώτα το HIMYM, αν γνώριζες πρώτα τον Θεο, Δάσκαλο και Μέγα Βro Barney Stinson, θα σου έκανε εντύπωση ο Joey;
Ναι, το concept είναι περίπου ίδιο, το σημείο συνάντησης είναι ένα bar, οι αλλαξοκ**ιές στην παρέα με την ίδια συχνότητα ...όμως δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι το HIMYM το πήγε ένα βήμα παρακάτω.
Το κεντρικό story της "άγνωστης μάνας", έδινε ενδιαφέρον στις ιστορίες της παρέας και σε παρακινούσε να βλέπεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την κάθε γκόμενα που έριχνε ο Ted.
Με αυτο το trick λοιπόν για ένα διάστημα υπήρχε ενδιαφέρον για όλους τους τριτο-τέταρτους χαρακτήρες, πράγμα που στο Friends δεν υπήρχε ούτε κατα διάνοια.
Θυμάσαι αγαπημένε αναγνώστη *ξεκινάει ήδη το γλύψιμο* κανέναν άλλο εκτός απο την Ρέιτσελ, τον Ρος, την Μόνικα και τους άλλους τρεις;
Και τώρα που τους ανέφερα, όσο και αν αγαπήθηκαν αυτοί οι χαρακτήρες, δεν παύει να είναι ξύλινοι και χωρίς ενδιαφέρον.
Και δεν μιλάω για την Φοίβη, την προφανής επιλογή.
Μιλάω για όλους.
Κανένα βάθος στον χαρακτήρα τους, ήταν όλοι μονοδιάστατοι χαρακτήρες που πετούσαν ατάκες.
Θα ξεχώριζα μόνο τον Τσάντλερ...
Στο ΗΙΜΥΜ όλοι οι χαρακτήρες είναι πολύπλευροι, με τα γεγονότα της σειράς να μην περνάνε απαρατήρητα αλλά αφήνουν το σημάδι τους πάνω τους αλλάζοντας τους.
Όλοι άλλαξαν με την πάροδο των εννέα χρόνων και το ενδιαφέρον μου κρατήθηκε και στα δύο χρόνια κοιλιάς κατά την 6-7 season.
Ακόμα και ο Ted που για πολλούς περνάει απαρατήρητος, μου χάρισε άφθονες στιγμές γέλιου, με τις κόκκινες μπότες του και το true detective-λίκι του.
Στο θέμα του σεναρίου είναι προφανές πιο υπερτερεί.
Οι συγγραφείς του ΗΙΜΥΜ δεν φοβήθηκαν να δοκιμάσουν πράγματα, να παίξουν με τις ιδέες που έπεφταν στο τραπέζι και ξέφυγαν απο την κλασσική πλοκή και αφήγηση.
Θα ξεχάσεις τα επεισόδια με τους Doubleganger, τα ιδιοφυής πεσίματα του Barney, τα επεισόδια που όλοι χωρίζονταν και η ιστορία παρουσιαζόνταν απο πέντε διαφορετικές οπτικές.
Συγχρόνως όμως, σε αντίθεση με το Friends, το HIMYM έπιασε θέματα που μια κωμωδία δεν πιάνει.
Ο θάνατος του πατέρα του Marshal, η πατρότητα, η στειρότητα, όλα είναι θέματα που θέλει @@ να τα πιάσεις σε μια κωμωδία και σε όλα οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών δίδαξαν ωριμότητα.
Στο θέμα των ηθοποιών, όπως το ξαναείπα, το μέλλον ανήκει στον Jason Segel, Neil Patrick Harris και Cobie Smulders.
Πες μου Πασχάλη, που είναι οι Courtney Cox, Lisa Kudrow (ποια είναι αυτή ε;) και o David Schwimmer.
Για τον Matthew Perry δεν ρωτάω, κάπου απεξάρτηση θα κάνει (αουτς; its a fucking war Pasxalis).
Οπότε φανατικέ και αγαπητέ αναγνώστη, τι θα επιλέξεις, αυτό που όλοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο, αφού έχουν φάει το brainwashing του Star ή το σύγχρονο, το προχωρημένο, την κωμωδία της εποχής μας.
Μην φοβάσαι.
Αντιστάσου στην κοινή γνώμη και πες το: Καλό το Friends, αλλά το How i met your mother το πήγε στο επόμενο level.
Οπότε το ερώτημα πάει σε εσάς Filmboys and Filmgirls.
Ψηφίστε και αναδείξτε τον νικητή της μάχης της πιο επικής παρέας που πέρασε ποτέ από τις τηλεόράσεις μας.
How I met your Mother ή Friends;