F Best Asian Films: Rough Cut (2008) - FilmBoy Best Asian Films: Rough Cut (2008) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Rough Cut (2008)




    Τελικά αποδεικνύεται πως η παρουσία του Ki duk kim σε μια ταινία, αποτελεί από μόνη της εγγύηση επιτυχίας. 

    Αυτήν την φορά τον συναντούμε στον ρόλο του σεναριογράφου, με τον σκηνοθέτη να είναι ένας από τους πολλούς που έχουν θητεύσει στο πλευρό του, όντας βοηθός του στο The Bow

    Ο συνδυασμός αποδείχτηκε άκρως επιτυχημένος, με το φιλμ να κόβει περισσότερα εισιτήρια από όλα τα προηγούμενα του Kim μαζί, αν και το μεγαλύτερο επίτευγμα του σκηνοθέτη είναι πως κατάφερε να δημιουργήσει εμπορική ταινία από ιδέα του δασκάλου του, γεγονός που, όσοι έχετε παρακολουθήσει τις προηγούμενες δουλειές του, θα συνειδητοποιείτε πως αγγίζει τα όρια του θαύματος.  

    Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.
    Το σενάριο, του οποίου το χαρακτηριστικό είναι πως συχνά εμπλέκει την "πραγματικότητα" με τα γυρίσματα της ταινίας έχει ως εξής: 

    Η καριέρα το κακού παιδιού του κινηματογράφου, Jang Soo Ta (του οποίου το όνομα παρωδεί την κορεάτικη λέξη που σημαίνει σταρ), βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, μετά τον ξυλοδαρμό του συμπρωταγωνιστή του στην τελευταία του γκαγκστερική ταινία, που είχε ως αποτέλεσμα την κατακραυγή από τον τύπο και τους θαυμαστές του θύματος καθώς και από συναδέρφους του χώρου, από τους οποίους κανένας πλέον δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του. 

    Και ενώ βρίσκεται σε αδιέξοδο, ένα βράδυ σε ένα κλαμπ γνωρίζει έναν πραγματικό γκάνγκστερ, τον Gang Pae Lee (του οποίου το όνομα παρωδεί την κορεάτικη λέξη που σημαίνει γκάγκστερ), ο οποίος ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός, και τους ακόλουθους του. 

    Ο δύο άνδρες αναπτύσσουν μια περίεργη, ανταγωνιστική σχέση, με τον δεύτερο να συμφωνεί να παίξει τον αντίπαλο του Jang Soo στην ταινία, με την προϋπόθεση όμως οι σκηνές που οι δυο τους μάχονται, να είναι αληθινές.

    Αναμενόμενα, η εμφάνιση του Gang Pae στα γυρίσματα δημιουργεί κωμικοτραγικές αλλά και βίαιες καταστάσεις, ενώ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την συμμορία του περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. 

    Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, δημιουργείται και ένα ρομάντζο ανάμεσα στον Gang Pae και την έτερη συμπρωταγωνίστρια, Mi Na Kang. 
    Τα υπόλοιπα όμως θα σας αφήσω να τα παρακολουθήστε μόνοι σας.

    Σκηνοθέτης της ταινίας ο Hun Jang, του οποίου το μεγαλύτερο επίτευγμα σαφώς και είναι, όπως προείπα, πως μπόρεσε να γυρίσει εμπορική ταινία βασισμένη σε  ιδέα του Ki duk kim
    Πέρα από αυτό όμως, η δουλειά του είναι γενικότερα εξαιρετική.

    Κύριο χαρακτηριστικό της σκηνοθεσίας είναι η μίξη πραγματικότητας και μυθοπλασίας, που βέβαια σαν ιδέα δεν είναι καινούρια, αλλά παρουσιάζεται με τόση επιδεξιότητα και διακριτικότητα, που αποφεύγει εντελώς τα κλισέ του είδους, κατορθώνοντας να μην επικεντρώνεται στην μίξη καθεαυτή αλλά στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, οι οποίοι αναλύονται στο έπακρο..

    Ακόμα ένα χαρακτηριστικό είναι πως βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απεικόνιση των διαφορών ανάμεσα στον Jang Soo, ο οποίος υποδύεται έναν κακοποιό και τον Gang Pae, ο οποίος είναι κακοποιός στην πραγματικότητα. 

    Ουσιαστικά αυτό που θέλει να δείξει είναι η δυσκολία του να αλλάξει κάποιος ρόλο, παρ όλη την άποψη που έχει για τον εαυτό του. 


    Έτσι, όσο δύσκολο είναι για τον Jang Soo να φερθεί σαν κακοποιός, αναλόγως δύσκολο είναι και για τον Gang Pae να φερθεί σαν ηθοποιός.

    Επίσης κεντρικό στοιχείο αποτελεί η σχέση μεταξύ των δύο, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αντιπαράθεση, με το πλεονέκτημα να πηγαίνει πότε στον ένα και πότε στον άλλο ενώ ουσιαστικά διεξάγεται όχι τόσο μεταξύ τους όσο με τους ίδιους τους τους εαυτούς. 

    Κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να πούμε πως  έχουμε να κάνουμε περισσότερο με ένα κοινωνικό δράμα, παρά με μία περιπέτεια δράσης.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η δράση είναι περιορισμένη, αντιθέτως υπάρχουν πολλές και εντυπωσιακές σκηνές μάχης, οι οποίες είναι αναμενόμενα βίαιες, μιας και μιλάμε για ταινία που έχει να κάνει με γκάγκστερ. 

    Οι περισσότερες είναι μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, με την τελική να ξεχωρίζει εμφατικά. 
    Οι σκηνές αυτές είναι έξυπνα τοποθετημένες μέσα στο σενάριο, χωρίς ποτέ να δίνουν την εντύπωση πως υπάρχουν απλώς για να σοκάρουν ή για να τραβήξουν το ανάλογο κοινό, όπως τόσο συχνά βλέπουμε να συμβαίνει.

    Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ο Hun Jang διατηρεί πολύ καλό ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ ενώ κατορθώνει να αποδώσει διασκέδαση και τροφή για σκέψη σε ισάξιο βαθμό. 

    Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στις δύο σκηνές τέλους, οι οποίες είναι πραγματικά τόσο αριστουργηματικές όσο και συγκλονιστικές.

    Ως Gang Pae Lee ο Ji Seob So, ο οποίος είναι και ο αδιαμφισβήτητος σταρ της ταινίας. 
    Κατορθώνει να αποδώσει έναν χαρακτήρα με πολύ βάθος, που αν και δρα με ψυχραιμία και σε χαμηλό τέμπο το μεγαλύτερο διάστημα, εντούτοις κρύβει πολύ οργή μέσα του και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συναντούμε στους κινηματογραφικούς γκάγκστερ, και κυρίως την ευκολία που στρέφεται στην βία. 

    Ουσιαστικά είναι αυτός που φαίνεται να αλλάζει περισσότερο, μέσω της λυκοφιλίας του με τον Jang Soo, την συμμετοχή του στα γυρίσματα και την σχέση του με την συμπρωταγωνίστρια του, αν και το πραγματικά ανατρεπτικό τέλος μοιάζει να τα καταστρέφει όλα.

    Ως Jang Soo Ta, ο Ji Hwan Kang, ο οποίος ουσιαστικά παίζει τον ρόλο του ανταγωνιστή του πρωταγωνιστή. 
    Γενικά ο χαρακτήρας του είναι πιο συμβατικός και κατά συνέπεια πιο εύκολος από του προαναφερθέντα. 

    Καταφέρνει πάντως να μείνει αντιπαθητικός στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, παρά τα πολλά και άσχημα που του συμβαίνουν, κυρίως επειδή τα περισσότερα τα προκαλεί ο ίδιος με το πόσο κακομαθημένος είναι.

    Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως οι δύο χαρακτήρες αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα, με την χημεία τους να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού του φιλμ.

    Τεχνικά το φιλμ είναι εξαιρετικό, με μερικά πολύ εντυπωσιακά πλάνα ενώ και ο τρόπος που απεικονίζονται οι σκηνές των γυρισμάτων δείχνει άκρως ρεαλιστικός. Κορυφαία τεχνικά σκηνή, αυτή της τελικής μάχης των δύο χαρακτήρων.

    Κλείνοντας, αυτό που μου άφησε το rough cut είναι μια έντονη επιθυμία να δω τον Ki Duk Kim περισσότερο σε ρόλο σεναριογράφου, με άλλο σκηνοθέτη στην υλοποίηση.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Rough Cut (2008) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top