Tο Sunflower (Haebaragi ο Κορεάτικος τίτλος) περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα κοινωνικό φιλμ πραγματικά ενδιαφέρον (δράμα, χιούμορ, λίγο ρομάντζο, μία αποκάλυψη, δακρύβρεχτο τέλος) συν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κορεάτικου κινηματογράφου (αίμα, βία ενδοοικογενειακή και μη, εκδίκηση κτλ).
O Tae Sik στην εφηβεία του, ήταν ένας αλήτης, ο οποίος, όντας εξαιρετικά δυνατός, περνούσε την ώρα του μπλέκοντας συνεχώς σε καυγάδες, μαζί με τους δύο παρατρεχάμενους του, Yang Ki και Chang Mu.
Εκείνη την περίοδο αρχηγός της μαφίας στην περιοχή ήταν ο Choi Dopil, ο οποίος προσπαθούσε, μάταια, να θέσει τον Tae Sik, υπό τον έλεγχο του.
Στην τελευταία του προσπάθεια, ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, του επιτέθηκαν με σκοπό να τον σκοτώσουν.
Κατά τη διάρκεια του καυγά όμως, εκείνος, αν και ήταν μόνος εκείνη την ώρα, τραυμάτισε σοβαρά έναν, εν ονόματι Byung Jin και σκότωσε έναν άλλο.
Αποτέλεσμα ήταν η φυλάκιση του και η διάλυση της ομάδας του Choi Dopil.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή και ενώ όλοι περίμεναν από τους Yang Ki και Chang Mu να αναλάβουν την περιοχή, έκανε την εμφάνιση του ένας άλλος μαφιόζος, ο Cho Pansu, ο οποίος με τη βοήθεια του Byung Jin, ανάγκασε τους δύο να γίνουν μέλη της δικής του συμμορίας και απέκτησε ουσιαστικά τον έλεγχο της περιοχής.
Δέκα χρόνια μετά, ο Tae Sik αποφυλακίζεται με αναστολή, έχοντας αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του.
Αποφασίζει να μείνει μαζί με την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Sunflower, Duck Ja και την κόρη της Hee Ju, εργαζόμενος εκεί, ενώ παράλληλα προσπαθεί να πετύχει κάποιους στόχους για τη ζωή του, τους οποίους έχει γράψει σε ένα μικρό σημειωματάριο.
Την περίοδο όμως εκείνη, ο Cho Pansu έχει εκλεγεί μέλος του δημοτικού συμβουλίου και έχει βάλει ως σκοπό του την ανέγερση ενός νυχτερινού club, με την επωνυμία Oracle, καθώς και ενός εμπορικού κέντρου, στην περιοχή που βρίσκεται και το Sunflower.
Για το λόγο αυτό έχει αναθέσει στους Yang Ki και Chang Mu, να αναγκάσουν την Duck Ja να πουλήσει το εστιατόριο, παρά την θέληση της, με έπαθλο για όποιον τα καταφέρει τον έλεγχο του Oracle. Όπως καταλαβαίνετε, η άφιξη του Tae Sik περιπλέκει τα πράγματα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας ο Kang Seok Beom, ο οποίος, αν και χρησιμοποιεί μία αρκετά συνηθισμένη βάση για την ιστορία του, την αποδίδει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ξεχωριστή.
Δεν αποφεύγει τις υπερβολές, με αποκορύφωμα την σκηνή του τέλους, σε γενικές γραμμές όμως, είναι αρκετά ρεαλιστής, στοιχείο πολύ σημαντικό για φιλμ του είδους.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως κάνει πολύ καλή δουλειά στον πρώτο τομέα και μέτρια στον δεύτερο.
Ως Tae Sik, o Rae Won Kim, του οποίου η απόδοση αποτελεί μεγάλο ατού της ταινίας.
Εξαιρετικά πειστικός είτε υποδυόμενος έναν συνεσταλμένο, μετανιωμένο χαρακτήρα, στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ, είτε έναν οργισμένο κακό στο υπόλοιπο, χωρίς μάλιστα να έχει πολλές ατάκες, γεγονός που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο.
Ιδιαίτερα διασκεδαστικές οι σκηνές που παίζει με την αδερφή του.
Δεν είναι αριστούργημα, αλλά είναι μια πολύ καλή ταινία, την οποία πιστεύω θα ευχαριστηθούν όλοι όσοι απολαμβάνουν τα κοινωνικά φιλμ.
Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.