Εκεί λοιπόν που νομίζατε ότι είχατε ξεμπερδέψει με τις ταινίες καταστροφής (...δε θα ξεμπερδέψετε ποτέ) έρχεται η Ρωσία με ακόμα μία, και μάλιστα στα πρότυπα μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών.
Το Flight Crew ή Ekipazh όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος (θα το βρείτε όμως και σαν The Crew), αποτελεί remake ομώνυμης ρώσικης ταινίας του 1980.
Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή που κόστισε 9 εκατομμύρια δολάρια μα μοιάζει να ξόδεψε πολλά περισσότερα.
Όσοι έχουν δει το Hardcore Henry (2015) και το Stalingrad (2013) γνωρίζουν πως το σινεμά δράσης δεν είναι άγνωστο στη Ρωσία.
Η ταινία αφηγείται την ζωή δύο πιλότων.
Ο ένας (Sergey Shakurov), όμορφος και αντισυμβατικός, μόλις διώχθηκε από το στρατό επειδή παράκουσε σε μια εντολή, και προσελήφθη από μία μεγάλη Ρώσικη αεροπορική εταιρεία.
Εκεί θα συνεργαστεί με τον δεύτερο ήρωα μας (Vladimir Mashkov, Mission Impossible: Ghost Protocol), ένα παλαίμαχο πιλότο ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την οικογένεια του και συγκεκριμένα τον έφηβο γιο του.
Μια πτήση ρουτίνας θα μετατραπεί σε αποστολή διάσωσης όταν καλούνται να μεταβούν σε ένα νησί - το ηφαίστειο του οποίου θα εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.
Επί μία ώρα η ταινία μας δείχνει τις μπερδεμένες ζωές των πρωταγωνιστών της.
Υπάρχει ρομάντζο, οικογενειακό δράμα και εργασιακές συμπλοκές.
Τα κλισέ δίνουν και παίρνουν δηλαδή, με χαρακτήρες που παλεύουν να αποκτήσουν κάποιο βάθος χωρίς όμως να τα καταφέρνουν.
Η έννοια της αξιοπρέπειας, των προσωπικών πιστεύω, του θάρρους και της θυσίας παρελαύνουν από την οθόνη όπως θα περιμένατε.
Ομολογουμένως το πρώτο μέρος είναι λίγο ανιαρό ...μέχρι που φτάνουμε στο δεύτερο μέρος – και ξαφνικά η ταινία μεταμορφώνεται.
Από δράμα γίνεται ένα αγωνιώδη θρίλερ γεμάτο καταστροφές και ασταμάτητη δράση!
Η αλλαγή γίνεται τόσο απότομα που μοιάζει λες και το σενάριο μετά την πρώτη ώρα γράφτηκε από άλλον.
Μάλλον οι πέντε σεναριογράφοι της ταινίας αποφάσισαν να μην χαλάσουν το χατίρι κανενός.
Πάμε λοιπόν στο ζουμί της ιστορίας: από τη στιγμή που οι ήρωες μας φτάνουν στο νησί ξεκινά ένα ασταμάτητο «τρενάκι του τρόμου» γεμάτο καταστροφές.
Σεισμοί γκρεμίζουν γέφυρες, αεροπλάνα ανατινάζονται, το ηφαίστειο σκάει, λάβα, καταιγίδες – χαμός!
Οι λάτρεις των ταινιών καταστροφής (όπως εγώ) θα ανατριχιάσουν από ευχαρίστηση.
Ευτυχώς ο σκηνοθέτης Nikolay Lebedev ξέρει από καλή κινηματογράφηση και βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των γεγονότων με μεγάλα πλάνα και σταθερή κάμερα.
Ο οπτικός τομέας είναι καταπληκτικός.
Ειλικρινά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από χολιγουντιανές παραγωγές και μιλάμε για μια ταινία με πολλά οπτικά εφέ, που της πήρε κάπου μία ώρα να φτάσει μέχρι εκεί, αλλά –διάολε- σε είχε στην άκρη του καθίσματος σου μέχρι το τέλος.
Μάλιστα εκεί που νομίζεις ότι τελείωσε, η ταινία σε εκπλήσσει με μία ακόμη σκηνή δράσης.
Οι ήρωες μας πέφτουν κυριολεκτικά από το ένα εφιαλτικό σενάριο στο άλλο.
Το Flight Crew δεν έχει κάτι καινούργιο να δώσει στο είδος μα έχει αυτοπεποίθηση, εντυπωσιακές σκηνές και – κακά τα ψέματα - καταφέρνει να διασκεδάσει.
Το πρώτο μέρος είναι ήρεμο έως αδιάφορο και θα μπορούσε να είναι μικρότερης διάρκειας (η ταινία φτάνει στις 2 ώρες και 20 λεπτά!), ενώ η προσπάθεια να μας πασάρει τον ανθρώπινο παράγοντα είναι κάπως εκβιαστική.
Το δεύτερο μέρος μοιάζει ουρανοκατέβατο, μα είναι το πιο ενδιαφέρον και το πιο σφιχτοδεμένο.
Κάποιες στιγμές η δράση φτάνει στην υπερβολή, ενώ το μελόδραμα διαποτίζει έντονα την ταινία και στα δυο της μέρη και μοιάζει κάπως επιτηδευμένο.
Το Flight Crew ήταν η Νο 1 εισπρακτική επιτυχία της Ρωσίας για το 2016, ενώ έκανε μεγάλη επιτυχία και στην Κίνα.
Προτείνεται άνετα στους φίλους του συγκεκριμένου είδους, αρκεί να κάνουν λίγη υπομονή στην αρχή.
Προσδεθείτε, αρπάξτε το μεγάλο κουβά με τα ποπ κορν και μέχρι να τα τελειώσετε θα σας έχει ανταμείψει.
Μιχάλης Δαγκλής.