Με το Singapore Sling του Νίκου Νικολαίδη, μία από τις 10 Κορυφαίες Ελληνικές ταινίες τρόμου στη λίστα του Horrorant να είναι η εναρκτήρια ταινία, και με την παρουσία του δικού μας Παναγιώτη Κοτζαθανάση σε έρευνα και παρουσίαση, ξεκινά σήμερα στην Κύπρο το φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Brave New Culture.
Με στόχο να αναδείξει την πειραματική κινηματογραφική σκηνή μέσα από έργα καθιερωμένων αλλά και νέων δημιουργών, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, φέρνοντας μαζί επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.
Οι προβολές πλαισιώνονται από σύντομες θεωρητικές κινηματογραφικές διαλέξεις και διάλογο με το κοινό.
Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερεις ενότητες με ταινίες δημιουργών από την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Κύπρο.
Έναρξη με τον Οργισμένο Βαλκάνιο στις 14/6:
Στις 14 Ιουνίου, το Φεστιβάλ ξεκινά με την ταινία του πρωτοπόρου δημιουργού Νίκου Νικολαΐδη, με τίτλο Ο Άνθρωπος που Αγάπησε ένα Πτώμα (Singapore Sling, 1990), στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πολυβραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, σεναριογράφο και συγγραφέα, υπό τον τίτλο "Ο Οργισμένος Βαλκάνιος".
Ο Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και πέθανε το 2007.
Οι ταινίες του έμελλε να αποτελέσουν σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο και ίσως για κάποιους να είναι η απαρχή του περίφημου Ελληνικού Παράξενου Κύματος (Greek Weird Wave).
Στην προβολή της ταινίας θα παραστεί η πρωταγωνίστρια της ταινίας, ηθοποιός Michele Valley, γνωστή για τον ρόλο της στον Κυνόδοντα (Μητέρα) και στην Πρωινή Περίπολο (Νίκου Νικολαΐδη).
Ερχόμενος από τη γενιά εκείνων των κινηματογραφιστών που έκαναν πολιτική παρέμβαση μέσα από τα καρέ τους, δημιουργεί ταινίες που ανατρέπουν την οποιαδήποτε μορφή συμφωνίας των ηρώων του με το οργανωμένο κράτος.
Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες Πρωινή Περίπολος (1987), Γλυκιά Συμμορία (1983) και Ευρυδίκη ΒΑ2037 (1975)
Έρευνα και παρουσίαση από τον Νείλο Ιακώβου, Σκηνοθέτη και Eπιμελητή του Προγράμματος
Από την Ολλανδία και το Μουσείο Κινηματογράφου EYE θα παρουσιαστεί μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που γυρίστηκαν από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τον πειραματισμό στη μορφή και την αφήγηση, και μια τάση για ατομική "do-it-yourself" δημιουργία, από όπου και προκύπτει ο τίτλος του προγράμματος: D.I.Y. [Dutch It Yourself] Experimental Cinema in The Netherlands. Προβολές στις 16 και 17 Ιουνίου
Έρευνα και παρουσίαση από τους Christopher Zimmerman και Pascal Richard, Eπιμελητές του Προγράμματος και τη Simona Monizza (Επιμελήτρια, EYE Filmmuseum)
Seijun Suzuki: "Δημιουργώντας μέσα από το παράλογο", 15/6, 17/6, 19/6 και 20/6
Αφαιρετική πλοκή, ποπ χρώματα, εκπληκτική φαντασία και αντισυμβατική σκηνοθεσία χαρακτηρίζουν το ποικιλόμορφο έργο του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη Σειτζούν Σουζούκι, ενός δημιουργού που συνδέθηκε με το αναρχικό πνεύμα του ιαπωνικού Νέου Κύματος.
Το έργο του, που συνδυάζει το παράλογο με την υψηλή τέχνη, εκτιμήθηκε ανά τον κόσμο καθιστώντας τον ένα θρύλο του ανεξάρτητου εναλλακτικού κινηματογράφου και σημείο αναφοράς για σύγχρονους σκηνοθέτες.
Θα προβληθούν τέσσερα καλτ αριστουργήματα του Σουζούκι: Tokyo Drifter (1966), Branded to Kill (1967), Gate of Flesh (1964) και Youth of the Beast (1963).
Έρευνα και παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και Eπιμελητή του Προγράμματος και τον Παναγιώτη Κοτζαθανάση, αρθρογράφου του Filmboy.gr με ειδικότητα στον Ασιατικό Κινηματογράφο
Φάνος Κυριάκου: Ψηφιακά Περιστατικά, 15/6
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Φάνος Κυριάκου, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς της νέας γενιάς Κυπρίων εικαστικών δημιουργών, συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τρεις από τις πιο πρόσφατες εικαστικές του βιντεο-τεκμηριώσεις.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό στην παρουσία του καλλιτέχνη.
Παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και τον Christopher Zimmerman κριτικό τέχνης
Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.
Γενικές Πληροφορίες
ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ"
[14 - 20 Ιουνίου 2017, Λέσχη Βιβλίου "Υφαντουργείο", Λευκωσία]
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα προγράμματα πλαισιώνονται από σύντομες διαλέξεις ειδικών και μια σειρά από συζητήσεις αμέσως μετά τις προβολές.
Ώρα έναρξης προβολών: 20:30
Χώρος: Λέσχη Βιβλίου "Υφαντουργείο", Λεύκωνος 67 - 71, Λευκωσία
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.
Πληροφορίες 99 517 910 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook Images & Views of Alternative Cinema Film Festival