Σαν σήμερα (26/9) πριν 10 χρόνια, τα πιο εκφραστικά γαλάζια μάτια του Hollywood έκλεισαν για πάντα.
Τα προηγούμενα 83 χρόνια όμως έλαμπαν θριαμβευτικά, με τον Paul Newman να ξεκινάει την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 50, και να εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών, δημιουργώντας έναν πραγματικό θρύλο του κινηματογράφου χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνευτικές του ικανότητες και την ανεπανάληπτη γοητεία του.
Δεν ήταν όμως μόνο οι ταινίες που τον έκαναν να ξεχωρίζει.
Έντονα πολιτικοποιημένος (είχε μπει στην περίφημη μαύρη λίστα του Νίξον, κάτι που θεωρούσε το μεγαλύτερό του επίτευγμα), παθιασμένος με την ταχύτητα (συμμετείχε σε αγώνες αυτοκινήτων ενώ έφτιαξε και τη δική του εταιρεία), και με σπουδαία φιλανθρωπική δράση (με προσωπικά ιδρύματα και δωρεές), αποτελούσε μια πολύπλευρη προσωπικότητα που άφησε έντονα το στίγμα της.
Εστιάζοντας στα κινηματογραφικά, θα ανατρέξουμε στις κορυφαίες στιγμές του, προσπαθώντας να είμαστε όσο γίνεται πιο επιλεκτικοί ανάμεσα σε μια τόσο πλούσια και εντυπωσιακή φιλμογραφία.
Hustler (1961)
Ο πρώτος πραγματικά μεγάλος ρόλος θεωρείται από πολλούς και η κορυφαία στιγμή του.
Ερμηνεύοντας τον Fast Eddie, έναν ταλαντούχο αλλά και αυτοκαταστροφικό παίκτη μπιλιάρδου, ο Paul Newman χτίζει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα δείχνοντας πιο εκρηκτικός αλλά και πιο ευάλωτος από ποτέ, με τη γοητεία του να βρίσκεται στο ζενίθ κινούμενος άνετα γύρω από την τσόχα.
Η πρώτη από τις πολλές σπουδαίες ερμηνείες του που τον καθιέρωσαν σαν σταρ τη δεκαετίας του 60.
Hud (1963)
Σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους του, ο Newman δημιουργεί μοναδικά τον γοητευτικά αντιδραστικό Hud, που παρά τις (πολλές) αδυναμίες του σε κάνει να τον συμπαθείς σε κάθε βλέμμα και κάθε χαμόγελο.
Το σκοτεινό, δραματικό και πεσιμιστικό western του Martin Ritt χτίζει αξιομνημόνευτους χαρακτήρες μέσα από τις δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών, με τον Newman να μας δίνει ανεπιτήδευτα μερικές από τις καλύτερες στιγμές του.
Ή ίσως και τις καλύτερες.
Cool Hand Luke (1967)
Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ένας ρόλος που πήγαινε γάντι στον Paul Newman.
Η έμφυτη cool αύρα του δεν φεύγει ούτε όταν υποδύεται τον φυλακισμένο Luke.
Αντίθετα γιγαντώνεται καθώς βγάζει με άνεση το ανένταχτο και ανυπόταχτο του χαρακτήρα του, σε αυτό το δραματική φιλμ φυλακών που μοιάζει με ένα πρώιμο Papillon.
The Sting (1973)
Το Sting αποτελεί για τους περισσότερους την πιο αγαπημένη ταινία της φιλμογραφίας του.
Στην άκρως διασκεδαστική κομπίνα του George Roy Hill, ο Newman συνεργάζεται με τον Robert Redford με την cool διάθεση να εκτοξεύεται.
Μπορεί ο συγκεκριμένος ρόλος να μην έχει τη βαρύτητα άλλων, αλλά ο Newman ξεχωρίζει όσο και το ίδιο το κόλπο που στήνουν, είτε υποδύεται τον μεθυσμένο χαρτοπαίχτη είτε τον κυριλέ ιδιοκτήτη στοιχηματζίδικου.
The Verdict (1982)
Σε μια εποχή που οι ρόλοι αρχίζουν να αλλάζουν και η καριέρα του να περνάει σε μια μεταβατική περίοδο, αυτή η ταινία έρχεται να επαναφέρει δυναμικά τον Newman.
Συνεργαζόμενος με τον Sidney Lumet φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες του, δίνοντας μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.
Ώριμα γοητευτικός και ταυτόχρονα νεανικά ενθουσιώδης, κερδοσκόπος αλλά και φιλεύσπλαχνος, αλκοολικός αλλά και επαγγελματίας, πιάνει πτυχές που δεν είχαμε δει ερμηνεύοντας σε βάθος.
Color of Money (1986)
25 χρόνια μετά το Hustler, ο Paul Newman, υπό την καθοδήγηση του Martin Scorsese, επαναλαμβάνει το ρόλο του Fast Eddie, ο οποίος δεν είναι πια τόσο fast και δείχνει συμβιβασμένος με την ηλικία και τη ζωή του.
Ως μάνατζερ μπιλιάρδου πλέον, αναλαμβάνει έναν νεαρό Tom Cruise και δημιουργεί με χαρακτηριστική φυσικότητα το πρόσωπο ενός μέντορα ο οποίος προσπαθεί να ξορκίσει το παρελθόν του και να ξαναβρεί τον ενθουσιασμό που είχε κάποτε.
Από τις πιο όμορφες ερμηνείες του.
Road to Perdition (2002)
Τελευταία μεγάλη παράσταση του Paul Newman στο εξαιρετικό γκανγκστερικό φιλμ του Sam Mendes.
Παρά την ηλικία του παραμένει ακμαίος, και με σταθερή φωνή και σπινθηροβόλο βλέμμα που καθηλώνει, ενσαρκώνει μια αξέχαστη μαφιόζικη πατρική φιγούρα.
Έχοντας στα χέρια του και έναν καλογραμμένο χαρακτήρα, δημιουργεί σκηνές με έντονη δραματικότητα απέναντι σε Tom Hanks και Daniel Craig, χαρίζοντας μερικές συγκινητικές και πολύ δυνατές στιγμές.
Γιώργος Νυκταράκης.