Με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ‘La Pointe Courte’ γυρισμένο το 1955 να θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα ενός κινηματογραφικού ρεύματος (Nouvelle Vague) που θα έφερνε επανάσταση στο σινεμά λίγα χρόνια αργότερα, η βελγικής καταγωγής σκηνοθέτις Agnès Varda γυρίζει το 1962 τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, το ιδιαίτερο ‘Cléo from 5 to 7’ σε παραγωγή των Carlo Ponti και Georges de Beauregard.
Η ίδια η ταινία θεωρείται μία από τις ταινίες-κλειδιά του ρεύματος της Nouvelle Vague και η Agnès Varda θεωρείται ίσως και η πιο γνωστή και σημαντική γυναικεία παρουσία αυτού του κινήματος, αγαπητή ιδιαίτερα και στη χώρα μας.
Στην ταινία παρακολουθούμε τη νεαρή τραγουδίστρια Cléo να περιπλανιέται στην πόλη ένα απόγευμα του καλοκαιριού περιμένοντας να βγει η ιατρική διάγνωση που πιθανόν θα δείχνει πως πάσχει από καρκίνο.
Η ταινία χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με τα πρόσωπα που συναντά η Cléo ή με την αλλαγή του χώρου που διαδραματίζονται τα γεγονότα.
Και όλα αυτά γίνονται σε πραγματικό χρόνο, για την ακρίβεια σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες από αυτό που αναφέρει ο τίτλος του έργου.
Με μια απλή υπόθεση στο σενάριο, η Agnès Varda καταφέρνει να φτιάξει μια αξιόλογη ταινία που δανείζεται στοιχεία τόσο του υπαρξισμού όσο και της φεμινιστικής ιδεολογίας και το ρόλο της γυναίκας στη γαλλική κοινωνία της τότε εποχής.
Η Corinne Marchand φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το ρόλο που με τις κινήσεις, το βλέμμα της και το λόγο της φανερώνει την αγωνία που έχει για τα αποτελέσματα της διάγνωσης της υγείας της.
Στην υπέροχη ασπρόμαυρη διεύθυνση φωτογραφίας συναντούμε τους Alain Levent και Jean Rabier, με τον δεύτερο να αποτελεί αργότερα έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους διευθυντές φωτογραφίας εκείνης της εποχής για το γαλλικό σινεμά.
Και βέβαια τη μουσική υπόκρουση έγραψε ο μεγάλος Michel Legrand, που και αυτός στη συνέχεια παρέδωσε σημαντικές μουσικές συνθέσεις για ταινίες που αγαπήσαμε.
Οι περιπλανήσεις της Cléo στην πόλη και οι συναντήσεις με γνωστούς και γνωστές, με φίλους και φίλες, παίζουν το ρόλο τους όσο εκείνη είναι στην αναμονή για να μάθει τα κρίσιμα νέα που τόσο περιμένει.
Η ίδια αποδεικνύεται ένας ρομαντικά δυνατός χαρακτήρας που φαίνεται και με το κλείσιμο του έργου που αποφεύγει τους μελοδραματισμούς και την εμπλοκή του συναισθήματος μας σε αυτό.
Και αυτό είναι το θετικό της ταινίας αυτής.
Όσο για τις σινεφίλ αναφορές σε αυτή την ταινία, υπάρχει μια μικρού μήκους ταινία που βλέπουν οι πρωταγωνιστές μέσα στην ταινία στην οποία ταινία εμφανίζονται οι Jean-Luc Godard, Anna Karina, Jean-Claude Brialy και Eddie Constantine, όλοι τους εμβληματικοί παράγοντες σε ταινίες της εποχής.
Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 20 Σεπτεμβρίου.
Πάνος Μουζάκης