Χαλαρά βασισμένο στην εκκένωση 225 ξένων και σχεδόν 600 Κινέζων από το λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη κατά την διάρκεια του εμφυλίου του 2015, το «Operation Red Sea» είναι κατά κάποιο τρόπο, η συνέχεια του «Operation Mekong», ενώ θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το «Wolf Warrior 2»
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους Jiaolong (Sea Dragon), μία ομάδα ειδικών αποστολών του Κινέζικου ναυτικού, αποτελούμενη από 8 άτομα, τους οποίους γνωρίζουμε καθώς τους παρακολουθούμε να αποτρέπουν μία απόπειρα πειρατίας ενός πλοίου από μια ομάδα Σομαλών.
Η προσπάθεια τους στέφεται με επιτυχία, αλλά ο ελεύθερος σκοπευτής της ομάδας τραυματίζεται στην σπονδυλική στήλη, και σύντομα αντικαθίσταται από τον Gu Shun.
Λίγο αργότερα, και καθώς ο προαναφερθέντας εμφύλιος ξεκινάει, η ομάδα πρέπει να σώσει τον Deng Mei, ένα μέλος της κινέζικης πρεσβείας που έχει απαχθεί από τους «επαναστάτες» μαζί με άλλους, τοπικούς αξιωματούχους, και να αποτρέψει τον Zaka, τον αρχηγό των «κακών», από το να αποκτήσει την συνταγή «yellowcake», που θα του επιτρέψει να κατασκευάσει χημικά όπλα.
Μετά από μία ενέδρα κατά την προσπάθεια μεταφοράς ντόπιων πολιτών, τα μέλη της ομάδας είναι αναγκασμένα να εισβάλουν στην βάση των τρομοκρατών, η οποία φρουρείται από 150 μαχητές.
Την ίδια στιγμή, ο Hai Qing, ένας Γαλλο-Κινέζος δημοσιογράφος, επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση.
Ο Dante Lam σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο (μαζί με τους Feng Ji, Chen Zhuzhu και Eric Lin) μίας από τις εντυπωσιακές ταινίες δράσης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός πως αυτή την φορά η δράση δεν επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο, (όπως στην περίπτωση του Wu Jing στο «Wolf Warrior 2»), αλλά ακολουθεί και τα 8 μέλη της ομάδας, λειτουργεί εξαιρετικά για το φιλμ, με το ίδιο να ισχύει και για την επιλογή οι πολεμικές τέχνες να δώσουν την θέση του πρωταγωνιστή στην χρήση υπερσύγχρονων όπλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση είναι ασταμάτητη, καθώς το κάθε μέλος έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικούς εχθρούς στο πεδίο μάχης.
Οι Fung Yuen-man και Horace Wong Wing-hang έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην φωτογραφία της ταινίας, χρησιμοποιώντας τόσο τα βουνά και της ερήμους του Μαρόκο (όπου έγιναν τα γυρίσματα) όσο και τα αστικά τοπία με τον καλύτερο τρόπο, ενώ τα πλάνα από drone δείχνουν άκρως εντυπωσιακά.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το μοντάζ των Choi Chi-hung και Lam Chi-hang, οι οποίοι δίνουν στην ταινία έναν φρενήρη ρυθμό που ταιριάζει απόλυτα στην γενικότερη αισθητική ενώ παράλληλα αφήνει χρόνο σε όλα τα μέρη της ομάδας.
Η ποιότητα των ειδικών εφέ αναδεικνύει τον μεγάλο προϋπολογισμό της παραγωγής (70 εκατομμύρια δολάρια), ειδικότερα στις εκρήξεις και τις αγωνιώδεις σκηνές με τους ελεύθερους σκοπευτές.
Η δράση κυριαρχεί στην αφήγηση τόσο πολύ, που ακόμα και το στοιχείο της προπαγάνδας, που είναι τόσο συνδεδεμένο με ανάλογες κινέζικες παραγωγές, βρίσκεται στο παρασκήνιο, στοιχείο που σίγουρα ανήκει στα θετικά της ταινίας.
Επιπλέον, το γεγονός πως και οι «καλοί» δέχονται σειρά χτυπημάτων, από την αρχή της ιστορίας, είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο καθώς τους παρουσιάζει ως θνητούς και όχι ως υπερήρωες.
Η τακτική αυτή βέβαια (της ασταμάτητης δράσης) έχει αντίκτυπο στην ανάλυση των χαρακτήρων, μιας και δεν αφήνει ιδιαίτερο χώρο στους ηθοποιούς.
Το «Operation Red Sea» προσφέρει όλα όσα αρέσουν στους οπαδούς των blockbusters δράσης, και εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη αξία μίας εκ των καλύτερων παραγωγών του είδους που είδαμε τον τελευταίο καιρό.
Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.