Η Mary Poppins επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη.
Η Emily Blunt μπαίνει στα παπούτσια της θρυλικής νταντάς, παίρνει την ιπτάμενη ομπρέλα της και είναι έτοιμη να μαγέψει μικρούς και μεγάλους.
Στο σινεμά έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές ηθοποιούς σε ρόλο νταντάδων να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των μικρών παιδιών.
Σήμερα θα θυμηθούμε τις 15 πιο αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές νταντάδες.
Mary Poppins (Julie Andrews) – Mary Poppins (1964)
Η πιο διάσημη κινηματογραφική νταντά που μάγεψε τους θεατές με την γλυκύτητα και τις αποτελεσματικές μεθόδους της.
Εκείνη αναλαμβάνει την φύλαξη και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μιας οικογένειας στην Αγγλία του 1910, δείχνοντας παραμυθένιες μαγικές διεξόδους στα μικρά.
Ο ρόλος της μαγικής γκουβερνάντας γνώρισε πρωτόγνωρη επιτυχία και αποτέλεσε το εφαλτήριο στην καριέρα της ηθοποιού.
Η χαρά και η ονειρεμένη παιδική φαντασία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε αυτό το οικογενειακό μιούζικαλ που προτάθηκε για 13 Οσκαρ, με την Julie Andrews να κερδίζει αυτό της καλύτερης ηθοποιού.
Nanny McPhee (Emma Thompson) – Nanny McPhee (2005)
Άλλη μια μαγική νταντά εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά όχι με το όμορφο και καλοσυνάτο πρόσωπο της Julie Andrews, αλλά με το μάλλον κάπως αποκρουστικό πρόσωπο μιας καμουφλαρισμένης Emma Thompson.
Η ηθοποιός που είναι γνωστή για το υψηλό κωμικό της ταμπεραμέντο αναλαμβάνει τον ρόλο της Nanny McPhee και την αποδίδει με φλεγματικό χιούμορ και μεγάλη ευαισθησία.
Ο Colin Firth υποδύεται έναν χήρο με 7 κακομαθημένα παιδιά, τα οποία με την συμπεριφορά τους διώχνουν την μία νταντά πίσω από την άλλη.
Βρίσκουν τον δάσκαλο τους όμως όταν η νταντά McPhee εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός για να βάλει τάξη και να μάθει τρόπους στα παιδιά.
Mrs.Doubtfire (Robin Williams) - Mrs. Doubtfire (1993)
Το πολύπλευρο ταλέντο του Robin Williams ήταν πραγματικό αστείρευτο.
Ο ηθοποιός έκανε σίγουρα την υπέρβαση όταν δημιούργησε τον χαρακτήρα της νταντάς Euphegenia Doubtfire και την υποδύθηκε με γλυκύτητα και έντονο κωμικό ταμπεραμέντο.
Ύστερα από ένα δύσκολο διαζύγιο ο Daniel (Williams) θέλοντας να έχει περισσότερο χρόνο κοντά στα παιδιά του, εφευρίσκει αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο, υποδυόμενος την γκουβερνάντα μεγάλης ηλικίας.
Το μακιγιάζ δεν τον προδίδει, με την αγαπημένη Sally Field να την δέχεται ευχάριστα στην οικογένεια της.
Πραγματικά απολαυστική η ερμηνεία του ηθοποιού, χάρη στην οποία ο θεατής νιώθει οικειότητα και χαρά παρακολουθώντας την κυρία Ντάπφαϊρ .
Corrina (Whoopi Goldberg) – Corrina, Corrina (1994)
Ακόμη μια αγαπημένη ηθοποιός με μεγάλο κωμικό ταλέντο.
Η ξεχωριστή προσωπικότητα της Goldberg προβάλλεται στον ψυχισμό της κάθε ηρωίδας που αναλαμβάνει να υποδυθεί.
Η αυθεντική και ειλικρινής ερμηνεία της ως Νταντά Κορίνα χαρακτηρίζει την ταινία, η οποία προσφέρει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα.
Η ιστορία τοποθετείται στην δεκαετία του ’50 , όπου παρουσιάζει τον Ray Liotta, ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα την σύζυγο του και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μικρή του κόρη (Tina Majorino-το παιδί θαύμα της εποχής-), η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της αρνείται να μιλήσει και παρουσιάζει μια αντικοινωνική συμπεριφορά.
Η Κορίνα (Whoopi Goldberg) προσλαμβάνεται ως νταντά και οικιακή βοηθός και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την μικρή, δείχνοντας σε αυτή και στον πατέρα της, έναν καινούριο τρόπο ζωής, επηρεάζοντας παράλληλα με θετικό τρόπο την ζωή όλων των ανθρώπων που τους περιστοιχίζουν.
Joy Miller (Fran Drescher) – The Beautician and the Beast (1997)
Η πιο λατρεμένη τηλεοπτική νταντά είναι φυσικά η Fran Drescher, η οποία αποφάσισε να μεταφέρει την πληθωρική της προσωπικότητα και τις ανορθόδοξες διαπαιδαγωγικές της μεθόδους και στην μεγάλη οθόνη, με διαφορετική ιστορία αυτή την φορά.
Παραφράζοντας το The Beauty and the Beast, η αισθητικός Joy θα δεχτεί την εσωτερική θέση της παιδαγωγού στο κάστρο του δικτάτορα της Σλοβακίας, αναλαμβάνοντας την διαπαιδαγώγηση των τεσσάρων παιδιών του.
Φυσικά με την χαρισματική και πολύχρωμη προσωπικότητα της, θα κερδίσει τις καρδιές όλων, μαζί και του αυταρχικού πατέρα Timothy Dalton.
Υπέροχη η Fran Drescher και ξεκαρδιστική ανά στιγμές στον ρόλο της Joy που προσφέρει απλόχερα χαρά όπως μαρτυρά και το όνομα της.
Anna (Jodie Foster) - Anna and the King (1999)
Η ηθοποιός-χαμαιλέοντας Jodie Foster αποκτά βρετανική προφορά και υποδύεται την χήρα Άννα, η οποία μαζί με τον γιο της κατευθύνεται στην Ανατολή και αναλαμβάνει την διαπαιδαγώγηση των παιδιών του βασιλιά.
Η Anna δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των γυναικών εκείνης της εποχής, αφού υποστηρίζει με σθένος τις πρωτοποριακές απόψεις της και δεν δέχεται το καλούπι που καθορίζεται για εκείνη.
Άριστα καλλιεργημένη, με ευγένεια ψυχής αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα παιδιά και τους γύρω της, γοητεύοντας ακόμα και τον αυτοκράτορα με την κομψότητα και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της.
Molly (Brittany Murphy) – Uptown Girls (2003)
Το ταλέντο της υπέροχης Brittany Murphy δεν πρόλαβε να λάμψει πλήρως στην σύντομη διάρκεια της ζωής της.
Μία από τις πιο χαριτωμένες δουλειές στις οποίες συμμετείχε είναι το Uptown Girls στο οποίο της ανατίθεται η ανατροφή της μικρής Dakota Fanning.
Υποδύεται την Molly, μια κοπέλα η οποία ζει μια παρατεταμένη εφηβεία, είναι ελεύθερο πνεύμα και εντελώς ανώριμη.
Λόγω ανάγκης βιοπορισμού καλείται για πρώτη φορά στην ζωή της να αναλάβει ευθύνες και υποχρεώσεις και έτσι αποκτά την θέση της νταντάς.
Η μικρή που αναλαμβάνει όμως είναι ιδιαιτέρως ώριμη και συγκροτημένη για την ηλικία της, σε αντίθεση με την αποδιοργανωτική συμπεριφορά της νταντάς της.
Η Murphy φέρνει την τρέλα και την ανεμελιά στην ζωή της μικρής και εν τέλει διδάσκονται εξίσου, η μία από τον χαρακτήρα της άλλης.
Shane (Vin Diesel) – The Pacifier (2005)
Σίγουρα ο Vin Diesel δεν είναι η κλασική νταντά που θα επέλεγε μια οικογένεια.
Είναι ένας πεζοναύτης ο οποίος αναλαμβάνει μια αποστολή κατά την οποία σκοτώνεται ο επιστήμονας που έπρεπε να προφυλάξει.
Όταν αναρρώνει από τον τραυματισμό του, αναλαμβάνει να εντοπίσει το μυστικό πρόγραμμα στο οποίο δούλευε ο επιστήμονας πριν πεθάνει και να προφυλάξει παράλληλα την οικογένεια του εκλιπόντα.
Στην αρχή Diesel φέρεται στα παιδιά σαν νεοσύλλεκτους, αλλά στην συνέχεια προσαρμόζει τον εαυτό του στις απαιτήσεις τους και αναπτύσσει ισχυρές σχέσεις μαζί τους, κάνοντας την αποστολή «Κωδικό Πιπίλα» την πιο διαφωτιστική της ζωής του.
Annie (Scarlett Johansson) – The Nanny Diaries (2007)
Η Scarlett Johansson θέλοντας να αποτινάξει λίγο την χολιγουντιανή της ομορφιά, βάφει το μαλλί καστανό και προσπαθεί να γίνει το κορίτσι της διπλανής πόρτας σε αυτή την ταινία.
Υποδύεται την 21χρονη Annie μια όμορφη κοπέλα, απόφοιτη πανεπιστημίου, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.
Η ίδια είναι ανήσυχο πνεύμα και ονειρεύεται να έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα στον Αμαζόνιο ή στην Αφρική, αλλά αντίθετα καταλήγει να γίνει νταντά ενός τετράχρονου, ύστερα από πρόταση της μητέρας Laura Linney, όταν η Annie γίνεται ο λόγος που σώζεται ο μικρός από ατύχημα στο πάρκο.
Η βαθύπλουτη οικογένεια γίνεται αντικείμενο μελέτης για την άφραγκη νεαρή, η οποία αξιοποιεί τις σπουδές της στην ανθρωπολογία και ταυτόχρονα καλύπτεται οικονομικά.
Η απειρία της όμως στην φύλαξη παιδιών είναι εμφανής μέσα από κωμικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται.
Aram (Justin Bartha) - The Rebound (2009)
Η προσφάτως διαζευγμένη Sandy (Catherine Zeta-Jones) μετακομίζει με τα δυο παιδιά της και προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή.
Τότε γνωρίζει τον 25χρονο Aram (Justin Bartha) στον οποίο αναθέτει την φύλαξη των παιδιών της με ένα απαιτητικό πρόγραμμα, αφού η ίδια απασχολείται πολλές ώρες λόγω της εργασίας της.
Τα παιδιά της θα λατρέψουν τον άγαρμπο και ευχάριστο Aram, ο οποίος με την σειρά του δεν αποτελεί την τυπική εικόνα νταντάς, αλλά είναι αξιαγάπητος λόγω του χαρακτήρα του και με την σταθερή και καλοπροαίρετη προσωπικότητα του θα κάνει την Sandy να τον προσέξει και ερωτικά, παρά τα 15 χρόνια ηλικιακής διαφοράς που τους χωρίζουν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μεταξύ τους ένας ισχυρός δεσμός.
Sean (Hulk Hogan) - Mr. Nanny (1993)
Αρκετά χρόνια πριν τον Vin Diesel, είχε εμφανιστεί στην μεγάλη οθόνη μια νταντά με ανάλογους τρικέφαλους και πρόκειται για τον παλαιστή Hulk Hogan.
Ο Hogan υποδύεται τον δυναμικό παλαιστή Sean, χωρίς διαφορές από τον πραγματικό του εαυτό βέβαια, ο οποίος αναλαμβάνει την προστασία των παιδιών ενός εφευρέτη.
Τα δυο διαβολικά παιδιά ξεσαλώνουν, κάνοντας την ζωή δύσκολη στην μεγαλόσωμη νταντά.
Ο Hogan κάνει πράγματα κατά την διάρκεια της ταινίας που δεν νομίζω ότι θα επιδίωκε ποτέ και η ταινία βέβαια είναι τόσο κακή που γίνεται αστεία.
Debbie (Joan Cusack) - Addams Family Values (1993)
Η αγαπημένη οικογένεια Addams υποδέχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια τους, όταν η Morticia (Anjelica Huston) γεννάει το τρίτο παιδί της οικογένειας.
Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, Wednesday και Pugsley νιώθουν έντονη ζήλεια με την άφιξη του μικρού αδελφού στο σπίτι και στρέφουν τα δολοφονικά τους ένστικτα απέναντί του θέλοντας να το σκοτώσουν.
Τότε οι γονείς Gomez και Morticia προσλαμβάνουν την νταντά Debbie (Joan Cusack), με σκοπό να υπάρχει συνεχή φροντίδα του μωρού.
Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι Debbie παρά το φαινομενικά καλοπροαίρετο χαρακτήρα της, είναι μια μαύρη χήρα που έχει βάλει στο μάτι τον θείο Fester (Christopher Lloyd).
Η Joan Cusack είναι υπέροχη στο ρόλο φονικής προικοθήρα με τις αναρίθμητες απόπειρες δολοφονίας προς τον Fester και το μητρικό ένστικτο που σίγουρα δεν έχει σε αυτή την αγαπημένη μαύρη κωμωδία με την σκοτεινή ατμόσφαιρα.
Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) – Halloween (1978)
Αναμφισβήτητα η καλύτερη νταντά θεωρείται αυτή που θα προστατέψει τα παιδιά που φυλάει από κάθε περίσταση, ακόμα και από την επίθεση ενός μανιακού δολοφόνου.
Εκεί που δύο φίλες της, επίσης babysitter, πέθαναν με συνοπτικές διαδικασίες, η Laurie (Jamie Lee Curtis) τα έβαλε στα ίσα με τον serial killer και επιβίωσε, όπως και τα παιδιά επίσης.
Φυγαδεύοντας τα δύο μικρά παιδιά από το σπίτι, στράφηκε προς τον περιβόητο Michael Myers βγαίνοντας νικήτρια, όπως ακριβώς και στο φετινό sequel, 4 δεκαετίες μετά.
Η ταινία του John Carpenter αποτελεί ορόσημο για τις ταινίες τρόμου και για τον κινηματογράφο γενικότερα, θεσπίζοντας την κατηγορία των splatter ταινιών και κάνοντας το επάγγελμα της babysitter να φαίνεται λιγότερο ασφαλές.
Mrs.Mott (Rebecca De Mornay)-The Hand That Rocks the Cradle (1992)
Και κλείνουμε με την πιο τρομακτική νταντά κατά την γνώμη μου, που αν και σε εμφάνιση είναι πανέμορφη και άκρως ερωτική, όσον αφορά το ψυχισμό της όμως έχει μια απόλυτα σκοτεινή πλευρά.
Έχοντας χάσει σε πρόωρο τοκετό το μωρό της μετά το σοκ που υπέστη από την αυτοκτονία του συζύγου της και την οικονομική καταστροφή που ακολούθησε, θα κατευθυνθεί στην γυναίκα που θεωρεί υπεύθυνη για την όλη κατάσταση.
Έτσι παρουσιάζεται στην Claire (Annabella Sciorra) ως υποψήφια για την θέση της νταντάς για την μικρή κόρη και το νεογέννητο της οικογένειας.
Αυτό όμως που η οικογένεια αγνοεί είναι ότι η χαμογελαστή νταντά είναι μια διαταραγμένη ψυχικά γυναίκα και άκρως επικίνδυνη που θα προσπαθήσει να εισχωρήσει ανάμεσα τους, αποπλανώντας τον σύζυγο, θέλοντας να πάρει την θέση της μητέρας.
Φυσικά είναι πρόθυμη να σκοτώσει όποιον σταθεί εμπόδιο στο σχέδιο της όπως την επιστήθια φίλη Julianne Moore.
Η Rebecca De Mornay είναι αφοπλιστικά όμορφη, απόλυτα ελκυστική και επικίνδυνη ταυτόχρονα στην ταινία του Curtis Hanson, στην οποία δίνει την καλύτερη ερμηνεία στην καριέρα της.
Maria Von Trapp (Julie Andrews) – The Sound of Music (1965)
Και ...ξανακλείνουμε αυτό το αφιέρωμα στις Νταντάδες του cinema, ακριβώς όπως το ξεκινήσαμε, δηλαδή με την Julie Andrews.
Η ταινία τοποθετείται στην Αυστρία, στην εμπόλεμη περίοδο της δεκαετίας του ’30 και η ηθοποιός υποδύεται την Maria Von Trapp, μια γυναίκα καλού χαρακτήρα, εξωστρεφή, ελεύθερο πνεύμα, με αισιόδοξη σκέψη και άφθονη χαρούμενη διάθεση που επηρεάζει θετικά και κατακτά όλους γύρω της.
Με γνώμονα τον χαρακτήρα της, οι καλόγριες που την φιλοξενούν, την επιλέγουν για να προσέχει τα 7 παιδιά ενός αυστηρού αξιωματικού (Christopher Plummer).
Εκείνη παρασύρει τα μέλη της οικογένειας σε ένα ταξίδι μουσικής και χαράς.
Με την ερμηνεία μαγνητίζει τους θεατές στην κλασική ταινία του Robert Wise που κέρδισε 5 Οσκαρ μέσα από 10 υποψηφιότητες.
Νάσσος Κυριακίδης.