Έχουμε φύγει από κάθε εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά εμείς θεωρήσαμε ιδανική στιγμή να θυμηθούμε σκηνές με ιδιαίτερα τραγούδια και ονειρικές ερμηνείες, τις οποίες έχουμε παρακολουθήσει σε κινηματογραφικές ταινίες.
Σκηνές που ξεχώρισαν λόγω μιας δυναμικής γυναικείας παρουσίας.
Θα θυμηθούμε λοιπόν ορισμένες από τις πιο χαρισματικές γυναικείες ερμηνείες που άφησαν το στίγμα τους με την ομορφιά, την χάρη και το τραγούδι τους, μέσα από ρόλους που έκαναν μεγάλη επιτυχία.
Πρόκειται για λαμπερές πρωταγωνίστριες που σαν σειρήνες μάγεψαν τους θεατές και έγραψαν κινηματογραφική ιστορία.
Παρακάτω παρουσιάζονται 10+1 πιο καθηλωτικές movie sirens που πέρασαν από την μεγάλη οθόνη.
Nicole Kidman - Moulin Rouge (2001)
Ξεκινάμε με το υπέροχο musical του Buz Luhrmann που προτάθηκε για 8 Οσκαρ, κερδίζοντας τα 2 και σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Η ταινία συμπεριλαμβάνει διασκευές επιτυχημένων τραγουδιών προηγούμενων δεκαετιών και παρουσιάζει τον απαγορευμένο έρωτα ενός νεαρού συγγραφέα και μιας εκθαμβωτικής performer καμπαρέ.
Στο Παρίσι εν έτη 1900, η όμορφη Satine (Nicole Kidman) είναι το αστέρι του Moulin Rouge, η οποία θέλει να ξεφύγει από την ζωή του καμπαρέ και να γίνει πραγματική ηθοποιός και πρωταγωνίστρια.
Μια ιστορία αγάπης με τραγική κατάληξη και πολλά τραγούδια που την εξυψώνουν, με την Kidman να γίνεται το διαμάντι του Moulin Rouge, τραγουδώντας το “Sparking Diamonds” και να μαγεύει τους θαμώνες.
Από τις καλύτερες εναρκτήριες σκηνές είναι αυτή που η ηθοποιός κατεβαίνει με την κούνια πάνω από το πλήθος και τραγουδά στους εκστασιασμένους θαυμαστές της.
Catherine Zeta Jones - Renee Zelweger - Chicago (2002)
Το πρωταγωνιστικό γυναικείο δίδυμο του Σικάγο κλέβει την παράσταση στο φαντασμαγορικό μιούζικαλ του Rob Marshall.
Οι δύο διάσημες φόνισσες του Σικάγο, με τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες.
Η φιλόδοξη και φαινομενικά αθώα Roxie (Renee Zellweger) και η επιτυχημένη show woman με την πληθωρική προσωπικότητα Velma (Catherine Zeta-Jones).
Και οι δύο έχουν διαπράξει εγκλήματα πάθους και βρίσκονται κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με τον δικηγόρο Richard Gere να προσπαθεί να της αθωώσει σε μια κοινωνία όπου η κοινή γνώμη κατευθύνεται εύκολα και χειραγωγείται από τον τύπο.
Πολλές οι υπέροχες σκηνές της ταινία.
Από την εναρκτήρια σκηνή με την καθηλωτική Catherine Zeta-Jones να τραγουδά το “All that Jazz”, μέχρι το “Cell Block Tango” με τις ερμηνείες όλων των κρατουμένων και το “Roxie” με την υπέρλαπμρη Zellweger.
Όμως το ντουέτο των δύο γυναικών στο “Nowadays” στην τελευταία σκηνή που βλέπουμε την ισχύ εν τη ενώσει, αποδεικνύεται ως το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα.
13 υποψηφιότητες στα Οσκαρ, με 3 νίκες, ανάμεσά τους το σημαντικότερο, αυτό της καλύτερης ταινίας.
Beyonce, Jennifer Hudson & Anika Noni Rose - Dreamgirls (2006)
Επίσης με σημαντικές οσκαρικές διακρίσεις το Dreamgirls αποτελεί ακόμη ένα καλοδουλεμένο musical, με τις κυρίες του συγκροτήματος να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του musical του Broadway που κατά μεγάλο μέρος οφείλει την επιτυχία του στον σκηνοθέτη Bill Condon και φυσικά στις δυνατές ερμηνείες του cast.
Η υπόθεση παρουσιάζει την πορεία προς την κορυφή και την διάσπαση του γυναικείου συγκροτήματος Dreamettes στην δεκαετία του 60’.
Η Deena (Beyonce), η Effie (Jennifer Hudson) και η Lorrell (Anika Noni Rose) είναι και οι τρεις χαρισματικές, διαθέτουν σπάνιες φωνητικές ικανότητες, που σε συνδυασμό με την χημεία τους χαρίζουν μοναδικές μουσικές στιγμές σε όλη την διάρκεια του φιλμ.
Μία από αυτές που ξεχωρίζουν είναι η σκηνή της εμφάνισης στην αρχή της καριέρας τους όπου κατακτούν το κοινό με την ερμηνεία τους, με την ερμηνεία τους στο ομότιτλο τραγούδι “Dreamgirls”.
Fergie - Nine (2009)
Πολλές οι εντυπωσιακές μουσικές στιγμές του φιλμ, με όλες τις ηθοποιούς να ξεχωρίζουν με την ερμηνεία και τα μουσικά act στα οποία εμφανίζονται.
Οι πανέμορφες Marion Cotillard, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Kate Hudson, η αιθάλης Sophia Loren και η σπουδαία Judi Dench.
Όλες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ταλαντούχες στις απαιτήσεις των τραγουδιών, προσφέροντας ιδανικές ερμηνείες στους ρόλους τους.
Η πιο χαρακτηριστική σκηνή όμως είναι αυτή της Fergie που με τραγούδι της κλέβει ίσως την παράσταση.
Αν και η ίδια δεν είναι ηθοποιός, ξεχωρίζει μέσα από το μικρό ρόλο που έχει και μεταφέρει όλο το ταμπεραμέντο της ως Saraghina με πάθος και λάμψη.
Τόσο η πληθωρική της παρουσία, όσο και η εντυπωσιακή της ερμηνεία στο τραγούδι “Be Italian”, καθιστούν την σκηνή ως μία από τις καλύτερες του φιλμ, το οποίο αποτέλεσε ακόμα ένα ακόμα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του Rob Marshall.
Michelle Pfeiffer - The Fabulous Baker Boys (1989)
Η ομορφιά της Michelle Pfeiffer είναι απλά αποστομωτική.
Διαθέτει ένα από τα ομορφότερα πρόσωπα που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη.
Η γοητεία της παραπέμπει σε ηθοποιούς της παλιάς εποχής του Hollywood και η ίδια έλαμψε μέσα από κάθε κινηματογραφικό είδος που εμφανίστηκε.
Από σύγχρονα έργα, δράματα εποχής, ρομαντικές κομεντί, θρίλερ μέχρι και μιούζικαλ.
Ο Darren Aronofsky έχει αναφέρει ότι είναι πολύ σπάνιο μια ηθοποιός με τόσο εντυπωσιακή παρουσία να διαθέτει ένα τόσο υψηλό επίπεδο ταλέντου.
Η ομορφιά της έχει εμπνεύσει για καλλιτεχνικές δημιουργίες και εκτός κινηματογράφου, από τον Val Kilmer που είχε γράψει ποίηση για χάρη της στην δεκαετία του ’80, μέχρι τον Bruno Mars που την αναφέρει σε τραγούδι του κάποια χρόνια πριν.
Στο The Fabulous Baker Boys προβάλλεται η σαγηνευτική ομορφιά της σε όλο της το μεγαλείο.
Η ίδια υποδύεται μία πρώην συνοδό πολυτελείας, με αντισυμβατική φύση, δραματικά απογοητευμένη από τα λάθη του παρελθόντος και τις ευκαιρίες που χάθηκαν.
Θα αποτελέσει την προσθήκη στο μουσικό δίδυμο των αδελφών Jeff και Beau Bridges και θα γίνει ο κύριος λόγος της επιτυχίας του νέου σχήματος.
Η αισθαντική ερμηνεία της στο “Makin’ Whoopee” φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα, πάνω στο πιάνο, μαγνητίζει με ευκολία τους θεατές και η σκηνή ανήκει στις πιο εντυπωσιακές στην ιστορία του cinema.
Julie Andrews – Victor/Victoria (1982)
Η δυναμική επιστροφή της Julie Andrews στην κατηγορία του μιούζικαλ, αυτή τη φορά όχι ως μια ακόμα χαμογελαστή νταντά, αλλά ως μια απόλυτη και αληθινή ντίβα.
Η ταινία του Blake Edwards τολμά να σατιρίσει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα μέσα από μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30.
Εκεί ο ομοφυλόφιλος τραγουδιστής Tedd συναντά την Victoria και μέσα από την φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ τους, της προτείνει να προσποιηθεί τον άντρα, που θα εμφανίζεται ως γυναίκα performer σε καμπαρέ.
Η ίδια συμφωνεί γνωρίζοντας απρόσμενη επιτυχία καθώς μετατρέπεται σε μοναδική σταρ του show.
Αυτό φανερώνεται περίτρανα στην ερμηνεία της, με την σκηνή στην οποία τραγουδά το “Le Jazz Hot” να ακτινοβολεί.
Liza Minnelli - Cabaret (1972)
Ο ρόλος που έκανε είδωλο την Liza Minnelli.
Με μουσικές καταβολές να υπάρχουν στο DNA, αφού είναι κόρη του μουσικού κινηματογραφικού θρύλου, της Judy Garland.
Η ίδια βρήκε την δική της μουσική πορεία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από το κλασικό μιούζικαλ του Bob Fosse.
Το Καμπαρέ προτάθηκε για 10 Οσκαρ, κάνοντας την έκπληξη, αφού κέρδισε τα 8, μεταξύ των οποίων καλύτερου σκηνοθέτη για τον Fosse και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Minnelli.
Η ηθοποιός έλαμψε στον ρόλο της φιλόδοξης performer Sally Bowles, τραγουδίστριας σε ένα παρακμιακό καμπαρέ στο Βερολίνο της δεκαετίας του ’30. Ανυπόμονη, αυθεντική, ευαίσθητη, αλλά κι κυνική.
Η ερμηνεία της στην σκηνή όπου τραγουδά το “Mein Heir” με την πλέον κλασική χορογραφία με την καρέκλα, αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του κινηματογράφου.
Shirley MacLaine - Sweet Charity (1969)
Η σπουδαία Shirley MacLaine έχει την ικανότητα να υποδυθεί τον κάθε χαρακτήρα με μοναδικό δυναμισμό.
Στο μιούζικαλ Sweet Charity γίνεται μια όμορφη, αλλά αφελής κοπέλα, η οποία είναι χορεύτρια σε καμπαρέ.
Η ηθοποιός υποδύεται την γλυκιά Charity με αθωότητα και ερωτισμό.
Ένα ιδιαίτερο, καλοπροαίρετο πλάσμα προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την πραγματική αγάπη, παρά τις απανωτές δυσκολίες που συναντά σε αυτό τον τομέα.
Προδίδεται και εξαπατάται συνεχώς, αλλά δεν πτοείται.
Αποτελεί την επιτομή της αισιοδοξίας και της χαρούμενης διάθεσης.
Η ερμηνεία της MacLaine είναι υπέροχη, η ηθοποιός είναι απόλυτα ξεκαρδιστική και βαθιά συγκινητική ταυτόχρονα.
Πολλές οι γνώριμες μελωδίες αυτού του μιούζικαλ, με το Big Spender να αποτελεί την διασημότερη.
Όμως η αξιαγάπητη ερμηνεία της MacLaine τραγουδώντας το “If my Friends could see me now” αποτυπώνει πλήρως την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της και συμπυκνώνει όλη την αίσθηση του φιλμ.
Audrey Hepburn - My Fair Lady (1964)
Η κλασική ομορφιά, η κομψότητα και οι εκλεπτυσμένες κινήσεις της Audrey Hepburn εμφανίζονται σε όλες τις ταινίες που πρωταγωνίστησε η ηθοποιός.
Αντίθετα στην Ωραία μου Κυρία, κλήθηκε να υποδυθεί μια ατημέλητη, αμόρφωτη κοπέλα που κατάγεται από έχει μεγαλώσει σε φτωχογειτονιά και είναι πλανόδια ανθοπώλης.
Το στοίχημα που αναλαμβάνεται είναι να μετατραπεί σε κυρία υψηλής κοινωνίας.
Ο ρόλος της Eliza Doolittle προοριζόταν αρχικά για την Julie Andrews, η οποία είχε ενσαρκώσει την ηρωίδα στο θεατρικό σανίδι, αλλά αντίθετα προτιμήθηκε η Hepburn για την κινηματογραφική προσαρμογή.
Και αποδείχτηκε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας της Hepburn.
Έστω και αν δεν τραγουδάει η ίδια στην ταινία (αφού ντουμπλαρίστηκε) και πάλι όμως επιτυγχάνει να μεταδώσει το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο της ηρωίδας της.
Η ευγενική φυσιογνωμία της Hepburn λάμπει μέσα από την ερμηνεία της «Wouldn’t It Be Loverly?» στην σκηνή που η ίδια κάνει όνειρα, πριν πραγματοποιηθεί η μεταμόρφωσή της σε κομψή κυρία.
Marilyn Monroe - Gentlemen Prefer Blondes (1953)
Μια γυναίκα που υπήρξε είδωλο και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στην ιστορία της pop κουλτούρας γενικότερα.
Ο μύθος της πιο αισθαντικής γυναίκας που πέρασε από τον κινηματογράφο συνεχίζει να ζει αναλλοίωτος μέχρι σήμερα.
Οι ταινίες της μαρτυρούν το ακαταμάχητο σεξαπίλ της ηθοποιού, στο οποίο κανένας άνδρας δεν μπορούσε να αντισταθεί.
Μία από τις σκηνές του cinema που θα ζει για πάντα ανήκει φυσικά στην ερμηνεία που την έκανε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία του Howard Hawks, «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές», όπου η ίδια φορώντας μια ροζ τουαλέτα και διαμάντια, περιστοιχίζεται από ερωτοχτυπημένους άντρες που υπνωτίζονται από την μεθυστική γοητεία της όταν εκείνη τραγουδά το “Diamonds are the Girl’s Best Friend”.
Πηγή έμπνευσης για το cinema και την μουσική αποτέλεσε ο ρόλος της ως υπέρμετρα φιλόδοξης και κερδοσκόπου Lorelei, ενός showgirl που θέλει να επιτύχει στον χώρο του θεάματος και να εξασφαλιστεί οικονόμα κάνοντας έναν πλούσιο γάμο.
Rita Hayworth - Gilda (1946)
Και ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με την θεϊκή Rita Hayworth που ως Gilda έγραψε κινηματογραφική ιστορία.
Η αξεπέραστη γοητεία της ηθοποιού στον ρόλο που σηματοδότησε όλη την καριέρα της.
Ο μύθος της Gilda, της απόλυτη fame fatale, όπως παρουσιάστηκε την ταινία του Charles Vidor.
Στο κλασικό film noir, η πρωταγωνίστρια χειραγωγεί τους άνδρες και τους οδηγεί στα πρόθυρα της απελπισίας χωρίς ίχνος ενοχής.
Η ηθοποιός δεν τραγούδησε η ίδια τα τραγούδια του φιλμ, αλλά άφησε το μοναδικό της κινηματογραφικό αποτύπωμα χάρη στην μοναδική της αύρα.
Ο αισθησιασμός στην σκηνή που βγάζει το γάντι της τραγουδώντας το “Put the blame on Name” είναι και αυτός μέρος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς που έχουμε.
Νάσος Κυριακίδης.