Παρά την εικοσαετή της πορεία, η πρώτη και μοναδική μου επαφή με το έργο της Naomi Kawase έγινε μόλις πριν λίγα χρόνια, όταν είχα τη τύχη να απολαύσω στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το γοητευτικά γλυκόπικρο An.
Είχα την ελπίδα πως θα δω κάτι αντίστοιχο, όμως το Vision δυστυχώς αποδείχτηκε εφιάλτης.
Η ταξιδιώτρια και χρονικογράφος Γαλλίδα Jeanne ταξιδεύει μέχρι τα βάθη της Ιαπωνίας για να εντοπίσει ένα θρυλικό φυτό που λέγεται πως φυτρώνει κάθε 997 χρόνια και έχει θαυματουργές ιδιότητες.
Εκεί γνωρίζει τον υλοτόμο Satoshi, και με τη βοήθειά του αρχίζει την αναζήτηση.
Το Vision είναι μια από τις ταινίες που εμφανίζονται συχνά πυκνά και επαναφέρουν το ερώτημα αν μια κινηματογραφική παραγωγή αρκεί να είναι ένα “έργο τέχνης” με τη κλασσική έννοια του όρου, όπως ένας πίνακας ή ένα γλυπτό ή είναι υποχρεωμένο και να ψυχαγωγήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Εγώ τάσσομαι φανατικά με τους δεύτερους, όμως φαίνεται πως η Kawase ανήκει στο πρώτο στρατόπεδο.
Σας αρέσουν τα δάση και γενικά η φύση;
Ακόμα κι η απάντησή σας να είναι θετική, αυτό δεν αρκεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το Vision να μοιάζει περισσότερο με φυσιολατρικό ντοκιμαντέρ και μάλιστα στην uncut έκδοση!
Επί δύο σχεδόν ώρες θα βλέπετε δέντρα, κορμούς, φυλλωσιές, κι άλλα δέντρα, α να και μια Juliette Binoche (Η Λιακάδα Μέσα μου) που “συζητάει” με τον Masatoshi Nagase (Τυφλή Αγάπη) ανταλλάσσοντας αμπελοφιλοσοφίες του τύπου, τι άρωμα έχει το σκοτάδι και τι χρώμα έχει η αγάπη, και ξανά πίσω στα δέντρα και τις φυλλωσιές…
Κάπου κρυμμένη πίσω από τα δέντρα υπάρχει και μια ιστορία, η οποία για ακατανόητο λόγο παραμένει κρυμμένη μέχρι το φινάλε όταν και μας δίνονται κάποιες απαντήσεις για τα ακατανόητα που υποφέραμε μέχρι τότε, όμως είναι ήδη πολύ αργά για να ενδιαφερθούμε.
Το Vision έχει καταπληκτική φωτογραφία… και προσφέρει και πολύ καλό ύπνο!
Παρότι την είδα φρέσκος-φρέσκος σε πρωινή προβολή, με το ζόρι κρατούσα τα μάτια μου ανοιχτά και νομίζω πως η εκμετάλλευσή της ως φυσικό υπνωτικό είναι και η μόνη χρήσιμη!
Πηγαίνετε καμιά βόλτα στα δικά μας δάση και αφήστε τα πειράματα της αγαπητής Kawase για τα πειραματόζωα.
Στους κινηματογράφους από 7 Μαρτίου.
Αλέξανδρος Κυριαζής.