Τα κατάφερε λοιπόν η Lady Gaga και μπήκε στην πεντάδα των Οσκαρ καλύτερης ηθοποιού και κέρδισε μάλιστα και το Οscar καλύτερου τραγουδιού για το Shallow όπως αναμενόταν.
Πολλοί είναι οι συνάδελφοι της που επιχείρησαν να κάνουν την μετάβαση στην μεγάλη οθόνη.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα θυμηθούμε τους λιγότερο επιτυχημένους τραγουδιστές που επιχείρησαν να κάνουν ένα βήμα στην υποκριτική μέσω της μεγάλης οθόνης, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν αυτοί που πραγματικά έδωσαν καλές ερμηνείες.
Τώρα προετοιμαστείτε για μια όχι και τόσο ευχάριστη υπενθύμιση, καθώς οι υποψηφιότητες για χρυσά βατόμουρα ήταν πολλές.
Ακολουθούν οι 10 τραγουδιστές που ανέλαβαν ρόλο ηθοποιού για τον κινηματογράφο, χωρίς όμως να έχουν μια επιτυχημένη κινηματογραφική πορεία.
Britney Spears – Crossroads (2002)
Την συμπαθώ, ήταν πάντα γλυκιά, έφαγε και τις φρίκες της με την σαρωτική επιτυχία που είχε και κατάφερε να ανασυγκροτηθεί.
Αλλά σαν ηθοποιός ήταν σκέτο δράμα και το κακό είναι ότι έπαιξε σε ρομαντική κομεντί.
Στο Crossroads για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω δει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις κριτικές που την έθαψαν, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό ντεμπούτο.
Η ίδια μάλλον φάνηκε ότι το κατάλαβε και δεν επιχείρησε ποτέ ξανά από τότε κάτι ανάλογο.
Έστω και αν έκανε ένα ευχάριστο πέρασμα με επιτυχία από την τηλεοπτική σειρά How I met your mother, σε ρόλο weird assistant και πάλι όμως η Britney δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ηθοποιός.
Στην Αμερική λατρεύουν τις δεύτερες και τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν το είδωλο τους να πέφτει χαμηλά έτσι ώστε να το δουν να ξανασηκώνεται και να πατάει και πάλι γερά στα πόδια του.
Για αυτό δεν αποκλείεται ένας άλλος Bradley Cooper να την προσεγγίσει για να πρωταγωνιστήσουν μαζί σε ένα άλλο A Star Is Reborn.
Μέχρι στιγμής μένει στο Χρυσό βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού.
Justin Timberlake – In Time (2011)
Ίσως η καλύτερη προσπάθεια του Justin Timberlake να ήταν με την περιπέτεια In Time και την γλυκιά Amanda Seyfried στο πλευρό του.
Η ταινία όμως δεν κατάφερε να τον κάνει σταρ πρώτου μεγέθους ταινιών δράσης, αλλά εκείνος συνεχίζει να επιμένει σε κινηματογραφικές παραγωγές ως ηθοποιός.
Τώρα το πώς βρέθηκε ανάμεσα στο cast του Inside Llewyn Davis των αδελφών Coen, είναι απορίας άξιο.
Στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας In Time πασχίζει να αποδείξει ότι έχει ότι χρειάζεται για να κουβαλήσει στους ώμους του την ταινία, αλλά μάλλον αποδεικνύεται ανεπαρκής.
50 Sent – Get Rich or Die Tryin’ (2005)
Ο πιο αξιοπρόσεκτος ρόλος του ήταν σε αυτή την ταινία του Jim Sheridan.
Το φιλμ παρουσιάζει την ιστορία ενός ανθρώπου που μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες, γίνεται βαποράκι, αλλά τελικά κυνηγά το όνειρό του, δημιουργώντας μουσική.
Ο διάσημος ράπερ, στον ρόλο είναι εντελώς ανέκφραστος κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά, αφού η ταινία υποτίθεται ότι έχει πολλές κοινές αναφορές με την πραγματική του ζωή και για αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε.
Οι παραγωγοί της ταινίας ήλπιζαν ίσως σε έναν εμπορικό και καλλιτεχνικό θρίαμβο αντίστοιχο του 8 Mile του Eminem, αλλά αποδείχτηκε ότι ο 50 Sent ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να παίξει.
Mariah Carey – Glitter (2001)
Εκτός από τους κριτικούς που την έθαψαν, προφανώς την ταινία δεν πήγαν να δουν ούτε οι θαυμαστές της τραγουδίστριας, αφού τελικά ούτε η δημοτικότητα της Mariah μπόρεσε να σώσει την ταινία από το κατρακύλισμα.
Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης τραγουδίστριας που θέλει ντε και καλά να εισέλθει στον χώρο του κινηματογράφου, αλλά η προσπάθεια της αυτή μνημονεύεται ακόμα σαν ανέκδοτο.
Γιατί όντως για την περίπτωση της Mariah Carey στο Glitter μιλάμε για παταγώδη αποτυχία.
Όμως ο μικρός της ρόλος στο Precious (2009) του Lee Daniels, μας έδειξε ότι στα χέρια του σωστού σκηνοθέτη γίνονται και θαύματα, αφού η ίδια έδωσε μια αξιοπρεπή ερμηνεία ως κοινωνική λειτουργός.
Ποιος θα το περίμενε!
Christina Aguilera – Burlesque (2010)
Η τραγουδίστρια επιθυμούσε διακαώς να μεταφέρει το μοναδικό της ταμπεραμέντο και σε κινηματογραφικούς ρόλους.
Για αυτό όπως έχει δηλώσει απέρριψε πολλές προτάσεις που δέχτηκε για το cinema, περιμένοντας να κάνει το σωστό κινηματογραφικό ντεμπούτο.
Και θεώρησε ότι το Burlesque είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ανοίξει για εκείνη ο δρόμος της υποκριτικής.
Η ταινία όμως έπασχε από παντού.
Σενάριο γεμάτο κλισέ, σχηματικοί χαρακτήρες, αδιάφορη πλοκή, παλιομοδίτικη αίσθηση ταινίας που κινηματογραφικά ίσως να άνηκε περισσότερο δεκαπέντε χρόνια πριν από την εποχή που προβλήθηκε.
Πήραν και την Cher θέλοντας να αναβιώσουν παλιές ένδοξες στιγμές του παρελθόντας με το moto: It takes a legend to make a star!
Το γεγονός ότι πλασαρίστηκε σαν το επόμενο μεγάλο μιούζικαλ ήταν μεγάλο λάθος των παραγωγών και τους γύρισε μάλλον μπούμερανγκ.
Το Coyote Ugly (2000) που είχε την ίδια θεματική ήταν πολύ πιο ειλικρινές και η πρωταγωνίστρια Piper Perabo πολύ πιο ταλαντούχα από την Christina Aguilera, η οποία έπαιζε τον εαυτό της και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι σαν ηθοποιός είναι εντελώς ατάλαντη, έστω κι αν διαθέτει μια σπάνια φωνή.
Η ταινία προωθήθηκε πολύ όμως και βρέθηκε μέχρι και τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών στην κατηγορία καλύτερου μιούζικαλ και καλύτερου τραγουδιού.
Αποτελεί την πρώτη και τελευταία φορά που η Aguilera ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και πολύ καλά έκανε και δεν συνέχισε!
Alicia Keys – The Secret Life of Bees (2008)
Μια συμπαθής παρουσία στον χώρο της μουσικής, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πολλές βραβεύσεις.
Έχει πραγματοποιήσει και κάποιες προσπαθειούλες στον κινηματογράφο, με καλύτερη αυτή της γλυκόπικρης ταινίας The Secret Life of Bees, με την Queen Latifah να ηγείται της κοριτσοπαρέας, δίπλα στις Jennifer Hudson, Sophie Okonedo και Dakota Fanning.
Και πάλι όμως η αγαπημένη Alicia δεν διαθέτει υποκριτικές ικανότητες και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδείξει το αντίθετο.
Eminem – 8 Mile (2002)
Θα μπορούσε να αποτελεί και την βιογραφία του διάσημου ράπερ.
Οι ομοιότητες πολλές, μοιάζει σαν να παίζει τον εαυτό του και αισθανόμαστε ότι παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ της ζωής του.
Στην ταινία παρουσιάζεται η ιστορία του B-Rabbit, ενός νεαρού που παλεύει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γύρω του και που ταυτόχρονα προσπαθεί να εισχωρήσει στον κόσμο της ραπ μουσικής, όπου κυριαρχούν κυρίως Αφροαμερικάνοι.
Οι αγαπημένες Kim Basinger και Brittany Murphy εμφανίζονται στους ρόλους της μητέρας και της κοπέλας του αντίστοιχα.
Η ταινία αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας τα 240 εκατομμύρια παγκοσμίως και ο Eminem μάλιστα κέρδισε και το Oscar καλύτερου τραγουδιού για το Lose Yourself.
Παρόλα αυτά, η επιτυχία της ταινίας παραμένει ένα one hit wonder και ο καλλιτέχνης έκτοτε δεν συνέχισε στον χώρο του κινηματογράφου.
Iggy Pop – Dead Man (1995)
Ο γνωστός τραγουδιστής έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το Coffee and Cigarettes (2003) του ανατρεπτικού Jim Jarmuch ή την απολαυστική μεταμόρφωση του στο Cry-Baby (1990) με τον Johnny Depp.
Όμως νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτινάξει από πάνω του την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του φυσιογνωμία ως ηθοποιός, με αποτέλεσμα να μην μπόρεσε να ασχοληθεί ποτέ σοβαρά στο χώρο του cinema.
Ο πιο ταιριαστός του ρόλος ήταν αυτός του Salvatore 'Sally' Jenko στο Dead Man του Jim Jarmuch, ο οποίος σκηνοθέτης δείχνει να τον εμπιστεύεται, δίπλα πάλι στον πρωταγωνιστή Johnny Depp.
Dolly Parton – Nine to Five (1980)
Η γνώριμη cult φιγούρα της Dolly Parton είναι χαρακτηριστική και η τραγουδίστρια αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες τραγουδίστριες της country.
Η μόνη της όμως αξιόλογη προσπάθεια σαν ηθοποιός είναι στην κωμωδία Nine to Five, μια από τις πρώτες φεμινιστικές ταινίες που υπήρξαν.
Μάλιστα η Dolly προτάθηκε για Χρυσή σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία και βρέθηκε υποψήφια για Oscar καλύτερου τραγουδιού με το ομότιτλο τραγούδι που είχε γράψει για την ταινία.
Η ταινία θεωρείται πλέον κλασική στο είδος της και οι τρεις ταλαντούχες πρωταγωνίστριες δημιούργησαν μια δυνατή ομάδα.
Ιδιαίτερη η χημεία της Dolly με την Jane Fonda και την Lily Tomlin που έχει γράψει την δική του ιστορία.
Όμως το ενδιαφέρον της τραγουδίστριας για την υποκριτική δεν συνέχισε, με την ίδια να εγκαταλείπει γρήγορα τον χώρο του κινηματογράφου.
Michael Jackson – The Wiz (1978)
Και ολοκληρώνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τον βασιλιά της pop, τον θρυλικό Michael Jackson, ο οποίος πραγματοποίησε μεγάλη επιτυχία ως μουσικό είδωλο που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή.
Η επιτυχία του ήταν σαρωτική και ο ίδιος από άνθρωπος έγινε μύθος.
Η αγνότητα της ψυχής του όμως, καθρέφτιζε το παιδί που πάντα παρέμενε, με το παραμυθένιο The Wiz να αποτυπώνει πλήρως την παιδικότητα και την διάθεση του.
Πρόκειται για μια προσαρμογή της ταινίας ο μάγος του Οζ σε ρυθμούς μιούζικαλ.
Η Diana Ross μια επίσης θρυλική τραγουδίστρια εμφανίστηκε στον ρόλο της Dorothy, η οποία μάλιστα έδωσε και μια πολύ καλή ερμηνεία όταν υποδύθηκε τον μύθο Billie Holiday στην ταινία Lady Sings the Blues (1972) στο οποίο έχουμε αναφερθεί στο αφιέρωμα 10+1 Βιογραφίες μουσικών ειδώλων στο σινεμά.
Ο Michael Jackson δεν επιδίωξε καριέρα στο cinema, αντίθετα επικεντρώθηκε στην μουσική του, η οποία παραμένει για να την ανακαλύπτουν και οι επόμενες γενιές.
Ακολουθεί το 2ο Μέρος.
Νάσος Κυριακίδης.