Η πρώτη και η μοναδική φορά που ο Ang Lee καταπιάστηκε με μια sci-fi περιπέτεια δράσης ήταν το ξεχασμένο και ελαφρώς υποτιμημένο Hulk.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, και έχοντας στη πλάτη του το βάρος της αποτυχίας του Billy Lynn's Long Halftime Walk, ο διάσημος Ταϊβανέζος σκηνοθέτης παίρνει μεγάλο ρίσκο και επιλέγει να επιστρέψει με το Gemini Man.
Μήπως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή;
Η ιστορία μας συστήνει τον Henry Brogan (Will Smith, Aladdin), έναν 50χρονο εκτελεστή της παραστρατιωτικής εταιρίας Gemini, συνεργάτη του Υπουργείου Εσωτερικών, που αναλαμβάνουν τη “βρώμικη δουλειά”.
Ο Henry εδώ και 30 χρόνια έχει εκτελέσει χωρίς ερωτήσεις πάνω από 70 στόχους, ήταν πάντα ο τέλειος στρατιώτης, όμως έχει πια κουραστεί και θέλει να αποσυρθεί.
Η τελευταία του αποστολή ολοκληρώνεται με επιτυχία και ενώ ετοιμάζεται για διακοπές, ξαφνικά δέχεται επίθεση από πράκτορες.
Αρχικά νομίζει πως η Gemini θέλει να τον βγάλει απ’ τη μέση γιατί ξέρει πολλά για εκείνη, όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και γίνονται ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιεί ότι ο πράκτορας που τον κυνηγά του μοιάζει υπερβολικά!
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε για το Gemini Man είναι πως το spec script του γράφτηκε από τον Darren Lemke (Shazam!) το 1996!
Από τότε που το πρωταγόρασε η Sony, άλλαξε πολλά, πάρα πολλά χέρια, χωρίς όμως να μπορέσει να προχωρήσει κυρίως λόγω της μη ύπαρξης της απαραίτητης de-aging τεχνολογίας, μέχρι που το 2016 κατέληξε στην Skydance.
Μπορεί το σενάριο του Lemke να ξαναγράφτηκε από πολύ κόσμο, με τα τελικά writing credits να ανήκουν στους David Benioff (X-Men Origins: Wolverine) και Billy Ray (Captain Phillips), όμως έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία των 90's και όσοι μεγάλωσαν με action movies των 90's ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!
Θέλετε κι άλλα πειστήρια;
Παραγωγός: Jerry Bruckheimer.
Ένα όνομα μια ιστορία!
Έκανα όλη αυτή την εισαγωγή γιατί το Gemini Man δεν είναι παρά ένα -εξελιγμένο τεχνολογικά- 90's action film με ότι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται.
Στα κακά, το σενάριο δεν αποτελεί παρά μια δικαιολογία για δράση.
Είναι πέρα ως πέρα κλισέ και ανέμπνευστο και δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το ρεαλισμό και τη λογική, ενώ και ο τρόπος που αυτό ξεδιπλώνεται είναι αναίτια περίπλοκος.
Στον αντίποδα, έχουμε εξαιρετικά συμπαθείς χαρακτήρες για τους οποίους νοιαζόμαστε σχεδόν αυτόματα… έστω κι αν είναι πληρωμένοι δολοφόνοι, το χιούμορ δε θα μπορούσε να λείπει έστω και σε πολύ μικρές δόσεις και κυρίως ξέρει πως στο προσκήνιο πρέπει να είναι πάντα η δράση, η old-school bad-ass δράση με ωραίο πιστολίδι και ακόμα ωραιότερο βρωμόξυλο, όλα αυτά φυσικά ελαφρώς εκμοντερνισμένα κλέβοντας ιδέες από ταινίες σαν τα Bourne και M:I.
Το μεγαλύτερο selling point του Gemini Man ήταν η de-aging τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις σκηνές old Will Smith VS young Will Smith που απαιτούσε το σενάριο.
Σε γενικές γραμμές η τεχνολογία λειτουργεί και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, όμως δεν είναι να το ψειρίζεις και πολύ γιατί οι σκηνές που ο νέος Will Smith είναι ολόκληρος cgi είναι πολλές και εξόφθαλμες, η ομοιότητα με τον πραγματικό νέο Smith δεν έχει πετύχει 100%, ενώ και πέραν αυτής της τεχνολογίας, τα εφέ έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στη ποιότητά τους, κάνοντας ξεκάθαρο πως το budget πήγε στοχευμένα στο de-aging και αρκετές άλλες σκηνές έμειναν παραπονεμένες.
Σε τελική ανάλυση το Gemini Man έχει ουκ ολίγα προβλήματα, αρκετά από τα οποία, ειδικά στο σενάριο, ιδιαίτερα σοβαρά, όμως αυτά δεν είναι ικανά να καταστρέψουν μια ιδιαίτερα διασκεδαστική περιπέτεια δράσης, την οποία θα πρέπει να δείτε με τα 90's γυαλιά σας και να την απολαύσετε λες και το επόμενο πρωί έχετε θανατηφόρο τρίωρο Μαθηματικά-Γεωμετρία-Αρχαία!
Στους κινηματογράφους από 10 Οκτωβρίου.
Αλέξανδρος Κυριαζής.