Με την πρόσφατη ανακοίνωση της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο σκηνοθέτης Jay Roach προσθέτει με τον τρόπο του ακόμα ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση του έντονου αμοραλισμού που παρατηρείται στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Bombshell αναφέρεται σε ένα από τα πρώτα σύγχρονα μεγάλα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των ΜΜΕ, πριν ακόμα το σκάνδαλο Harvey Weinstein, αυτό του επικεφαλής και μεγιστάνα των Fox News, Roger Ailes (John Lithgow, Daddy's Home 2).
Ο Roach, δουλεύοντας με το σενάριο του Charles Randolph, παρουσιάζει τον εσωτερικό κόσμο των Fox News με τόση αληθοφάνεια που η ταινία του ανά σκηνές μοιάζει με ντοκιμαντέρ.
Η ανάμειξη πραγματικού βιντεογραφικού υλικού μαζί με το δικό του, και συνάμα η hand-held κίνηση της κάμερας του συμβάλλουν στην εντύπωση αυτή.
Και όσο αληθινή μοιάζει αυτή η ταινία, τόσο πραγματική είναι και η θεματική της.
Το βάρος της θεματικής αυτής στις ΗΠΑ του σήμερα είναι πραγματικά μεγάλο.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το Bombshell δεν νιώθει, ούτε και είναι, βαρετό.
Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο, όμως, παραμένει η υποκριτική δύναμη της Charlize Theron (Tully), η οποία υποδύεται την πρώην παρουσιάστρια Megyn Kelly, και της Nicole Kidman (The Goldfinch) η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο της Gretchen Carlson.
Η Theron και η Kidman απεικονίζουν τόσο καλά τους αντίστοιχους ρόλους τους που σε κάνουν να ξεχνάς πως μοιάζουν οι πραγματικοί χαρακτήρες.
Ο τρίτος βασικός χαρακτήρας, αυτός της Kayla (Margot Robbie, Once Upon A Time ...in Hollywood) χρησιμεύει ως μια γενική αναπαράσταση των δεκάδων γυναικών που έζησαν την κακοποίηση στο Fox News, και όχι μόνο.
Το Bombshell ουσιαστικά, μέσα από το παράδειγμα του Roger Ailes, αποτελεί μια γενική αναπαράσταση των εσωτερικών αλλαγών που βιώνει μια γυναίκα στα πλαίσια της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Η εξέλιξη ενός χαρακτήρα ο οποίος διακατέχεται αρχικά από αθωότητα και φιλοδοξία, στοιχεία τα οποία μετατρέπονται στη συνέχεια σε απογοήτευση και σε ντροπή, αποτελεί τον πυρήνα του χαρακτήρα της Kayla, αλλά, όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία, και κάτι που γνωρίζουν πολλές ακόμα γυναίκες.
Στην κουλτούρα των Fox News και του Τραμπ, όπου η σεξουαλική παρενόχληση φαντάζει αποδεχτή και θεωρείται δευτερεύων σημασίας, ο Roach τολμά να παρουσιάσει τα πράγματα διαρρήδην.
Και μέσα στην πνευματική κρίση που περνούν οι ΗΠΑ αυτό το διάστημα, είναι ευχάριστο να βλέπουμε ταινίες σαν αυτή, οι οποίες, με τον τρόπο τους, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της άγνοιας και του μισογυνισμού.
Στους κινηματογράφους από 26 Δεκεμβρίου.
Αντριάν Σαλτέ.